Elon Musk upozorava: “Ova godina dosta podsjeća na 1929.”

Elon Musk upozorava: “Ova godina dosta podsjeća na 1929.”

Šef Twittera Elon Musk izdao je mračno upozorenje o stanju gospodarstva prizvavši u sjećanje davna mračna vremena.

Predsjednik Joe Biden i demokrati preplavili su gospodarstvo neograničenim tiskanjem gotovine otkako je preuzeo dužnost.

Konstantna konzumacija navela je mnoge stručnjake da počnu upozoravati naše čelnike što bi se moglo dogoditi. Tijekom proteklog tjedna situacija je postala uznemirujuća zbog iznenadne implozije dviju banaka, a vjerojatno će i ostale banke krenuti istim putem.

Upravo je jučer agencija Moody’s Investors Service smanjila ocjenu cjelokupnog bankarskog sustava na negativnu sa stabilne kako se bankarska kriza produbljuje.

“Promijenili smo naše ocjene američkog bankovnog sustava u negativne iz stabilnih kako bismo odražavali brzo pogoršanje operativnog okruženja nakon pokretanja Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank i Signature Bank (SNY) i propadanja SVB i SNY “, navodi Moody’s u izvješću.

“Banke sa značajnim nerealiziranim gubicima vrijednosnih papira i s neosiguranim štedišama u SAD-u mogu ostati ranjivije na konkurenciju štediša ili eventualni bijeg, s negativnim učincima na financiranje, likvidnost, zarade i kapital”, dodaje se u izvješću.

“Očekujemo da će pritisci potrajati i biti pogoršani nastavkom stezanja monetarne politike, pri čemu će kamatne stope vjerojatno ostati više neko vrijeme dok se inflacija ne vrati unutar Fedovog ciljnog raspona”, rekao je Moody’s.

“Američke banke također se sada suočavaju s naglim porastom troškova depozita nakon godina niskih troškova financiranja, što će smanjiti zarade banaka, posebno onih s većim udjelom imovine s fiksnom kamatnom stopom.”

Političari su tiskali gotovinu, Fed je prebrzo podigao stope i banke su se našle u sredini.

Vlasnica hedge fonda Cathy Wood rekla je:

“Dok je američki bankovni sustav u kolapsu kao odgovor na propasti banaka koje su zaprijetile regionalnim bankama, Bitcoin, Ethereum i druge kriptomreže nisu posustajale. Nestabilnost u bankarskom sustavu ugrozila je stablecoine, DeFi, u oštroj suprotnosti s retorikom regulatora. Umjesto blokiranja decentraliziranih, transparentnih, revizijskih i dobro funkcionalnih financijskih platformi bez središnjih točaka neuspjeha, regulatori su se trebali usredotočiti na centralizirane i netransparentne točke neuspjeha koje se prijete tradicionalnom bankarskom sustavu.”

“Trebali su raditi na prijetećoj krizi koja je bila više nego očigledna: Došlo je do neusklađenosti u trajanju aktive i obveza jer su kamate porasle 19 puta u manje od godinu dana, a depoziti u bankarskom sustavu smanjeni su na godišnjoj razini prvi put od 1920-ih!”

Musk je odgovorio upozorenjem: “Ova godina ima mnogo toga zajedničkog s 1929.”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp