Od davnina su iglice smreke bile važan dio vitalnog zdravlja

Od davnina su iglice smreke bile važan dio vitalnog zdravlja

Stotinama godina, autohtoni narodi u potpunosti su iskoristili iglice smreke i razne druge spojeve dobivene iz smreke koji podržavaju snažan imunitet, disanje te kardiovaskularne i neurološke performanse.

Neke od najranijih poznatih upotreba smreke za zdravlje datiraju iz 1536. godine, kada su Irokezi dali Jacquesu Cartieru koru i iglice smreke za liječenje njega i njegove kritično bolesne ekipe. Ovi spojevi smrekinih iglica osiguravali su vitamin C koji je ljudima u to vrijeme bio potreban za liječenje skorbuta.

Ubrzo u današnje vrijeme, smrekine iglice i čaj od smrekovih iglica privlače sve veću pozornost i znanstvenika i liječnika koji rade na području zdravlja i dobrobiti.

“Iglice smreke, posebno one iz istočne bijele smreke (Pinus strobus), poznate su po svojim mnogim različitim spojevima i hranjivim tvarima, uključujući antioksidanse, vitamin C, eterična ulja, aminokiseline i flavonoide”, piše Lance Schuttler u The Epoch Timesu.

“Jedna od najfascinantnijih tvari koju su znanstvenici počeli ponovno otkrivati ​​2021. je prirodna shikiminska kiselina koja se nalazi u nekim vrstama smreke – poput istočne bijele smreke.”

Primarni aktivni sastojak Tamiflua dolazi iz smrekinih iglica

Kada je riječ o covidu i drugim sojevima gripe i prehlade, smrekine iglice su moćan, ali zanemaren lijek koji je mogao spasiti nebrojene živote posljednjih godina.

Iglice smreke pune su shikiminske kiseline, koja je glavni aktivni sastojak antivirusnog lijeka Oseltamivir, komercijalno poznatog i kao Tamiflu.

Tamiflu je tijekom “pandemije” promoviran kao lijek za kineski virus, dok se malo ili nimalo pažnje pridavalo biljkama iz kojih potječu njegovi sastojci, posebice šikiminska kiselina.

Šikimsku kiselinu prvi je otkrio 1885. godine nizozemski kemičar Johan Fredrik Eykman, a u biologiji je poznata i kao shikimatni put. Ovaj put je ključan za život i uključuje put od sedam koraka koji koriste bakterije, gljive, arheje, alge, neke protozoe i biljke za biosintezu vitamina, folata i aromatičnih aminokiselina fenilalanina, tirozina i triptofana.

“Ove aminokiseline pomažu u proizvodnji neurotransmitera i spojeva kao što su serotonin, melatonin, epinefrin, dopamin, CoQ10 i hormon štitnjače – posebno uz pomoć korisnih crijevnih bakterija”, objašnjava Schuttler .

Još jedna stvar koju shikiminska kiselina čini je podrška zdravoj funkciji trombocita i kardiovaskularnog sustava kod ljudi. Također podržava zdrava crijeva i probavu dok poboljšava integritet i funkcionalnost mijelinske ovojnice, masne tvari koja okružuje neurone i djeluje kao “izolacija” za svu njihovu električnu komunikaciju.

“Također je poznato da šikiminska kiselina ima antibakterijska, antifungalna, antivirusna i protuupalna svojstva, među ostalim važnim svojstvima”, dodaje Schuttler.

Možda ne iznenađuje da mnogi kemijski kontaminanti koji muče toksičnu zapadnjačku opskrbu hranom ometaju put shikimata. Nekoliko pesticida i herbicida, uključujući zloglasni Monsantov herbicid Roundup (glifosat), neprijatelji su puta shikimata.

“Pesticid proizvodi nekoliko različitih štetnih i izvanrednih učinaka, poput inhibicije ključnih enzima citokroma p450 i potiskivanja funkcije gena p53. Ovaj određeni gen znanstvenicima je poznat kao ‘čuvar genoma’,” dalje napominje Schuttler.

„U odnosu na put shikimata, glifosat cilja ovaj proces od sedam koraka inhibicijom ključnog enzima, EPSPS (5-enolpiruvilšikimat-3-fosfat sintaze). Kada je EPSPS inhibiran, nakupljanje aminokiselina potrebnih za proizvodnju proteina je blokirano i biljka umire.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp