Počela isplata uskrsnica zagrebačkim umirovljenicima

Počela isplata uskrsnica zagrebačkim umirovljenicima

Grad Zagreb je priopćio u četvrtak 16.ožujka poslijepodne da je u tijeku isplata novčane naknade umirovljenicima za mjesec ožujak 2023. te uskrsnica u iznosu od 26,54 eura

Naknada se isplaćuje putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte za postojeće korisnike, a pravo na nju su ostvarili umirovljenici kojima je ukupni prihod jednak ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Sukladno Izmjenama i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi, usvojenih na sjednici Gradske skupštine u veljači ove godine, a koja je na snagu stupila 8. ožujka, povećan je dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima s 225,63 eura na 238,90 eura mjesečno.

 
Poziva se sve umirovljenika koji spadaju u tu kategoriju, a koji imaju prebivalište u gradu Zagrebu neprekidno pet godina prije podnošenja zahtjeva i koji se do sada nisu javili, da predaju zahtjev i ostvare pravo na isplatu novčane naknade umirovljenicima.

Zahtjevi se mogu predati na adresi Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1 ili na e-mail adresu umirovljenici@zagreb.hr.

Prema novoj Odluci, prvi put pravo na uskrsnicu, u iznosu od 26,54 eura/ 200 kuna, ostvaruju i korisnici doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu kao i korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe koji su podnijeli zahtjev Gradu Zagrebu u svrhu ostvarivanja navedenog prava.

Redovna isplata novčanih naknada započela je sljedećim korisnicima: za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane naknade umirovljenicima; doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine; osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja; za osobne potrebe (džeparac) korisnicima doma za starije; korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe; i korisnicima prava na doplatak za djecu.

Korisnici koji isplatu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate nakon čega neće biti moguća retrogradna isplata za navedeni mjesec, priopćio je Ured gradonačelnika.

I onda se čudimo da je njemački Die Welt prije par mjeseci pisao o “sirotinji koja ulazi u eurozonu. Prosječne mirovine u RH iznose 250, 300, 325, 350 eura.”

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp