Nakon snažnih potresa koji su pogodili Tursku, Erdogan ipak dao Finskoj zeleno svjetlo za ulazak u NATO

Na skupu u Ankari turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan iznenađujuće ili možda ipak ne, dao je suglasnost za prijem Finske u NATO, dok se odluka o Švedskoj još uvijek čeka. Uskoro će u parlamentu započeti proces ratifikacije Finske.

Turska koristi svoj strateški položaj između Europe i Azije kako bi proširila svoj utjecaj u NATO-u. Erdoğanova odluka da dopusti Finskoj da se pridruži NATO-u signalizira njegovu želju da dodatno učvrsti svoj položaj unutar organizacije. Međutim, Švedska ostaje na čekanju, dok neki stručnjaci sumnjaju da Turska koristi svoje odobrenje kao adut za pregovaranje unutar NATO-a, drugi pak smatraju da je Erdogan zbog sumnjivih potresa koji su pogodili njegovu zemlju, ipak popustio u svojim tvrdokornim stavovima.

Turska već mjesecima blokira istovremeni ulazak Švedske i Finske u NATO. Rezerve su uglavnom usmjerene prema Švedskoj, koju optužuju za nedovoljno djelovanje protiv “terorističkih organizacija”. Ankara posebno misli na zabranjenu Kurdsku radničku stranku PKK.

Od podnošenja zahtjeva u svibnju 2022., Švedska i Finska više su puta istaknule da žele ući u NATO zajedno i “ruku pod ruku”. To je bio njihov odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp