Rat, blokade cesta, nestašica goriva, socijalni nemiri – ali Macron i Borne tvrde da su ‘pobijedili’ u borbi za mirovinsku reformu

Rat, blokade cesta, nestašica goriva, socijalni nemiri – ali Macron i Borne tvrde da su ‘pobijedili’ u borbi za mirovinsku reformu

Otkako je francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio požuriti sa svojom duboko nepopularnom mirovinskom reformom, zaobilazeći parlament koristeći se “nuklearnom opcijom” (članak 49.3), zemlja je u previranju razmjera neviđenih još od prijeratnih dana “žutih prsluka”.

I nema naznaka smirivanja situacije. La jeunesse en soirée, les syndicats en journée’, stoji na ulici: ‘Mladi noću, članovi sindikata danju’.

I to upravo tako funkcionira. Policijska taktika u nedjelju bila je obuzdati gomile i spriječiti ih da uđu u nervozno središte glavnoga grada.

Ali u ponedjeljak navečer vrlo pokretne grupe pretvorile su grad u gorući pakao.

Policijska izvješća, postavljene zamke, masovna uhićenja. Nasilje pridonosi negiranju demokracije”. Udruga francuskih odvjetnika pozvala je vladu da “odmah prekine ovu eskalaciju nasilja”.

Kad se Francuska u utorak ujutro probudila, mnoge ceste i benzinske postaje bile su blokirane od strane bijesnih radnika, najradikalnijih članova CGT-a, koji su se usprotivili šok policiji.

Nestašica goriva postaje sve gora i mnoge benzinske postaje ne rade. Izvor: t.me/AnonymousCitoyen


Nestašice goriva pogoršavaju se diljem zemlje. Više od 1600 benzinskih postaja u potpunosti ili djelomično ne radi.

Operacije “ville morte” (mrtav grad) odvijaju se u Nantesu i Lyonu, ceste oko tih gradova su blokirane na nekoliko važnih točaka.

Operacija Mrtvi grad koja blokira grad Nantes. Izvor: t.me/AnonymousCitoyen

Moglo bi se pomisliti da će ova teška situacija Macronovoj vladi i premijerki Élisabeth Borne dati povoda za razmišljanje i dovesti ih u raspoloženje opraštanja. To bi bila greška.

Nakon što je zahtjev za nepovjerenje odbijen, premijer Borne požurio je uvjeriti javnost da vlada “ima pravo koristiti riječ pobjeda”.

Posjetitelji francuskih restorana opuštaju se dok grad gori: ‘To je dobro. Meme s truesocial.com/@SirWilliamScott

Što se tiče Macrona, Le Parisien izvještava: “Macron i dalje želi promijeniti svoju metodu nakon svoje mirovinske reforme. Predsjednik sada želi poduzeti nezakonodavne mjere koje mogu promijeniti svakodnevni život Francuza.

Nezakonodavne mjere? Mnogi strahuju da se Macron sprema vladati dekretom jer se pojavljuje kao jedan od onih vladara koji bi pretvorili zemlju u ruševine da bi vladali nad pepelom.

Uostalom, pogledajte sami ovaj kaos na ulicama Francuske. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp