Bill Gates: “Počelo je doba umjetne inteligencije”

Bill Gates: “Počelo je doba umjetne inteligencije”

U članku pod naslovom “Doba umjetne inteligencije je počelo” na “Blogu Billa Gatesa”, suosnivač Microsofta Bill Gates govorio je o nadolazećoj promjeni paradigme u tehnologiji. Budući da je prije nekoliko desetljeća bio ključan u razvoju osobnih računala, čini se da milijarder zna ponešto o tehnološkim inovacijama. On vjeruje da će OpenAI AI alati biti na čelu sljedeće tehnološke revolucije.

Gates je napisao: “Vidio sam dvije demonstracije tehnologije koje su mi se učinile revolucionarnima.”

“Prvi put je to bilo 1980. godine, kada sam se upoznao s grafičkim korisničkim sučeljem — pretečom svakog modernog operativnog sustava, uključujući Windows”, rekao je.

Gates je rekao da je drugo veliko iznenađenje došlo prošle godine s impresivnim napretkom OpenAI-jevog ChatGPT-a.

“Razvoj umjetne inteligencije temeljan je kao i stvaranje mikroprocesora, osobnog računala, interneta i mobilnog telefona”, rekao je. “Promijenit će način na koji ljudi rade, uče, putuju, dobivaju zdravstvenu skrb i komuniciraju jedni s drugima.”

Gates je rekao da je u kontaktu s OpenAI-jem od 2016. i da je prošle godine izazvao tim da osposobi chatbota za polaganje ispita iz biologije. Nekoliko mjeseci kasnije, rekao je da bot može položiti kolegij biologije na razini fakulteta.

Nakon što je vidio rezultate, Gates je počeo razmišljati o budućnosti i kako će umjetna inteligencija biti isprepletena s ljudima na svakodnevnoj bazi, baš poput računala i pametnih telefona.

“Ovo me nadahnulo da razmišljam o tome što sve AI može postići u sljedećih pet do deset godina.”

Gates se pojavio kao značajan igrač u “utrci u naoružanju” umjetne inteligencije budući da je Microsoft, tvrtka koju je osnovao, obećala više od 10 milijardi dolara u financiranju OpenAI-ja.

Međutim, kao i svaka nova tehnologija, uvijek postoje nedoumice. Gates je odgovorio na neka od ovih pitanja:

“Svaka nova tehnologija koja je ovako disruptivna sigurno će izazvati nelagodu kod ljudi, a to je svakako istina s umjetnom inteligencijom. Razumijem zašto – postavlja teška pitanja o radnoj snazi, pravnom sustavu, privatnosti, pristranosti i više.”

Što se tiče pitanja pristranosti, bilo je brojnih pritužbi na trenere umjetne inteligencije koji instrumentaliziraju ChatGPT za odgovaranje na pitanja i imaju ljevičarske stavove. To je bio tako značajan problem kojim se Elon Musk navodno pozabavio — u novom projektu razvoja alternativnog chatbota.

Čak je i sukreator ChatGPT-a upozorio da svijet možda nije “tako daleko od potencijalno zastrašujuće” umjetne inteligencije. Paradoksalno je da netko tko nešto razvije kasnije upozorava na opasnost onoga što je stvorio.

Ono što je uznemirujuće je da je umjetna inteligencija programirana da provodi istine koje su utvrdile osobe poput Gatesa, izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle i savezne vlade.

Dok Gates izražava svoj već svima poznati entuzijazam ‘o potencijalu umjetne inteligencije da promijeni život ljudima na bolje te da im olakša život na razne načine’, postoji i ona druga tamna strana koja se u mainstream medijima izbjegava. Tehnologija bi mogla postati alat za ekstremnu cenzuru, zbog čega bi Twitterov program cenzure u usporedbi s njim izgledao trivijalno.

Izvor: ZeroHedge

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp