Rusija: U rad puštena prva robotizirana voditeljica na televiziji kreirana uz pomoć neuronske mreže

Rusija: U rad puštena prva robotizirana voditeljica na televiziji kreirana uz pomoć neuronske mreže

Lokalna TV kuća u pokrajini Stavropolj na jugu Rusije predstavila je umjetnog prikazivača vremenske prognoze koji je stvoren uz pomoć nekoliko neuronskih mreža.

“TV Svoj” je u utorak premijerno emitirao svoju novu emisiju pod nazivom “Prognoza budućnosti”. Kanal je rekao da ga kontroliraju neuronske mreže, “od kojih je jedna odgovorna za virtualnog prezentera, druga za pripremu teksta, a treća za generiranje grafičkog sadržaja.”

Program bi se trebao emitirati pet puta dnevno, a vodi ga voditeljica s umjetnom inteligencijom po imenu Snezhana Tumanova (igra riječi o “snijegu” i “magli” na ruskom).

“Ona je ambiciozna i nastoji u potpunosti zamijeniti ljudske konkurente. Istodobno, uprava TV kanala još ne namjerava odustati od klasične verzije prognoze s osobom uživo”, napominje kanal.

Umjetni TV voditelji koriste se već nekoliko godina, a 2018. Kina je pokrenula “engleskog AI voditelja” u državnoj novinskoj agenciji Xinhua. Od tada je nekoliko medijskih kuća slijedilo taj primjer. Prošli tjedan, vodeće kineske novine, People’s Daily, predstavile su voditelja umjetne inteligencije pod imenom ‘Ren Xiaorong’ koji će emitirati vijesti 24 sata dnevno.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp