U Vatikanu se otvara veliki trgovački centar

U Vatikanu se otvara veliki trgovački centar

Vatikan je otvorio trgovački centar od 120.000 četvornih metara koji služi milijunima turista i hodočasnika koji ga posjećuju svake godine.

Nakon milijunskog gubitka zbog loših ulaganja i ozbiljnog minusa nekoliko godina zaredom, Vatikan je nadomak bazilike svetog Petra otvorio trgovački centar “Caput Mundi” kao dodatni izvor prihoda za svoje slabe financije.

Novi trgovački centar ima više od 40 butika odabranih talijanskih i stranih brandova – odjeću, modne dodatke, nakit, igračke, kozmetiku, kao i ekskluzivnu i inovativnu salu sa hranom zajedno sa sushi barom.

Caput Mundi krasi eklektična zbirka suvremenih umjetničkih djela, uključujući pet originalnih djela gay ikone Andyja Warhola.

Ironično, kada je prvi trgovački centar u Vatikanu otvoren za vrijeme pontifikata pape Franje, oštrog kritičara kapitalizma koji je pozivao na “siromašnu crkvu za siromašne”, nitko nije primijetio nedosljednost.

Ranije ovog mjeseca Papa je ukinuo popuste na smještaj za kardinale, biskupe i druge vatikanske dužnosnike, navodeći potrebu povećanja “prihoda od upravljanja nekretninama”.

Od tog trenutka, ako prelati ili predstojnici vatikanskih odjela žele nastaviti živjeti u vatikanskim stanovima ili drugom smještaju, morat će plaćati tržišne cijene, priopćila je Sveta Stolica.

Prema kardinalu Gerhardu Mülleru, bivšem šefu vatikanskog doktrinarnog ureda, papa Franjo se okružio skupinom oportunističkih savjetnika i doušnika koji pune svoje džepove na račun Crkve.

“Najveća opasnost za Papu ovih dana su ti oportunisti, karijeristi i lažni prijatelji kojima nije stalo do dobra Crkve, već do vlastitih financijskih interesa i vlastitog napretka”, izjavio je Miller 2017. godine.

Vatikan godišnje primi oko četiri milijuna posjetitelja, a za jubilarnu 2025. godinu predviđaju priljev od 35 milijuna turista i hodočasnika.

Trgovački centar nalazi se na najvišem katu goleme garaže na rimskom brežuljku Janiculum izgrađenom za jubilarnu 2000. godinu, u kojoj su prije bili kafić i kafeterija za autobuse turista i hodočasnika koji su dolazili u Vatikan.

Parkiralištem upravlja Vatikanski dikasterij za evangelizaciju koji je prostor iznajmio Gasku iz Rima.

Glasnogovornik tvrtke Gasak rekao je da bi trgovački centar trebao postati “jedna od najvažnijih referentnih točaka za kupovinu u središtu Rima, butik iskustvo u kojem se korisnik osjeća kao da je u glavnom gradu svijeta”.

Izvor: Breitbart.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp