Kako izgleda život na ruskoj cyberpunk farmi

Kako izgleda život na ruskoj cyberpunk farmi

Birchpunk je ruska znanstveno-fantastična satirična antologijska igrana web-serija (mockumentary) čija je radnja smještena u Rusiju bliske budućnosti. Pseudodokumentarni film pod nazivom „Ruska cyberpunk farma“ o imaginarnoj distopijskoj farmi budućnosti prikazuje zabavnu stranu života na tehnološki naprednoj ruskoj farmi uz neočekivani obrat na kraju.

Radi se o filmu kojeg je svojedobno direktor i scenarist iz Moskve – Sergej Vasiljev objavio na internetu, točnije na You Tube kanalu. Snimka objavljena na YouTubeu prati farmera Nikolaja koji gledateljima omogućava da upoznaju tajne tehnološki naprednog, ali ipak vrlo autentičnog ruskog života na farmi.

“Nije točno da smo mi tehnološki zaostala zemlja”, kaže Nikolaj prije nego što predstavi robote iz “Iževske Dynamics Korporacije” (vjerojatno rusificirana aluzija na Boston Dynamics).

 

Nikolaj otvoreno govori o tehnologijama koje su na neobičan način primijenjene na stvari bliske svakom tko je ikad posjetio rusku farmu. Na primjer, umjesto obične se rupe u zemlji u poljskom zahodu nalazi prava crna rupa.

Roboti hrane i muzu krave i, premda Nikolaj gaji nježne osjećaje prema cybermljekarici, njoj se više sviđa traktor. Nikolaj pokušava izbjeći suprugu koja ga prati po farmi pomoću letećeg ekrana i prigovara mu zbog uzgoja kvadkoptera.

U filmu unatoč revolucionarnom napretku u razvoju tehnologije ostaju neriješeni mnogi suštinski ruski problemi. Premda farmeri više ne koriste ceste, Nikolajev lebdeći automobil izgleda kao običan automobil na običnoj seoskoj cesti, a ‘ponaša’ se doista kao da vozi po seoskoj cesti zbog “zračne turbulencije”. Potrebne su godine da stigne pošta (što je aluzija na neefikasnost Ruske pošte), premda se ona isporučuje letećim vozilom s mlaznim motorima.

“Dođite raditi s nama”, kaže farmer Nikolaj na kraju videosnimke koja navodno ima za cilj privući ljude da rade na farmi. Na kraju gledatelji saznaju da se farma zapravo nalazi – na Marsu, destinaciji o kojoj sanjaju kako američki, tako i ruski znanstvenici.

Autori kažu kako su za izradu snimke bila potrebna tri mjeseca.

Pojavila se i nepotvrđena teorija o tome da je čitava snimka reklama za rusku svemirsku ageniciju “Roskosmos”, s obzirom na to da QR-kod na kravi na thumbnailu snimke vodi izravno na Twitter direktora “Roskosmosa” Dmitrija Rogozina.

Izvor: Birchpunk, YouTube

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp