Njemački farmeri izašli s traktorima na ulice i prosvjeduju protiv “Velikog reseta”

Njemački farmeri izašli s traktorima na ulice i prosvjeduju protiv “Velikog reseta”

Njemački farmeri izašli s traktorima na ulice i prosvjeduju protiv Velikog resetiranja

Stotine traktora spustile su se na njemački obalni grad u znak prosvjeda protiv opsežnih mjera preseljenja koje je nametnula Europska unija.

Navodno se u srijedu 400 traktora spustilo u grad Bussum na Sjevernom moru u znak prosvjeda protiv politike Velikog resetiranja koju je nametnula EU, a u njihovo ime provodi Berlin.

Prosvjed je uslijedio nakon sličnih masovnih prosvjeda u Belgiji i Nizozemskoj, a svi su održani u znak protivljenja planu Europske komisije za smanjenje onečišćenja dušikom na europskom kontinentu, čak i ako to znači prisilno zatvaranje farmi u nekim područjima koja se smatraju problematičnim.

Takva politika Zelenog plana uvelike je razbjesnila mnoge u Njemačkoj, sa stotinama poljoprivrednika koji su se okupili u Bussumu kako bi prisustvovali trodnevnom prosvjedu protiv pravila Zelenog plana koje su nametnule regionalne, nacionalne i europske vlasti. Dok se planovi njemačke koalicijske partnerske vladajuće stranke Zelenih i ministra zelene poljoprivrede Cema Ozdemira prikazuju kao planovi o dobrobiti životinja i prijelazu na organsku poljoprivredu, kritičari ističu da su neizbježni rezultati ove zdrave i dobre poljoprivredne politike s manje životinja zapravo je manja proizvodnja hrane.

Ozdemir je sa svoje strane rekao da, iako “glad shvaća vrlo ozbiljno”, i dalje vjeruje da je “ne treba zlorabiti kao argument za kompromis oko bioraznolikosti i zaštite klime”.

Uzgajivačima se danas pridružilo najmanje 60 ribara, koji će održati demonstracije na moru u znak prosvjeda protiv zabrane ribolova određenih vrsta u EU, što je potez koji će ozbiljno naštetiti njemačkoj industriji škampi. EU kaže da je tehnika ribolova štetna za okoliš.

Govoreći na početku prosvjeda u srijedu, predstavnik Njemačke udruge slobodnih poljoprivrednika, Jann-Harro Petersen, osudio je pokušaje njemačke i EU vlade da ubiju poljoprivrednu i ribarsku industriju u zemlji, tvrdeći da su ti sektori bili bitan dio života u zemlji sjeveru zemlje stoljećima.

“U ovoj Bogom blagoslovljenoj prirodi proizvodimo hranu za ljude i za sada to nije naštetilo ni prirodi ni ljudima”, istaknuo je Petersen, odbacivši oštre tvrdnje iz Bruxellesa da to područje treba “vratiti” prirodi.

“U prirodi ne postoji netaknuto stanje koje se može obnoviti – ništa to ne pokazuje tako impresivno od naše obale Sjevernog mora u proteklih 500 godina”, tvrdi on. – Žele nas izbaciti iz tog kraja, ali mi nećemo popustiti.

Prosvjed u Busumu najnoviji je od mnogih poljoprivrednih demonstracija koje će se održati diljem Europe nakon EU-ove sheme Velikog resetiranja za smanjenje poljoprivrede.

Unatoč opetovanim upozorenjima da je proizvodnja hrane sada ugrožena uglavnom zbog cijena energije i rata u Ukrajini, dužnosnici u Bruxellesu nastojali su zagorčati život poljoprivrednicima nametanjem raznih ograničenja na gnojiva i pesticide koje smiju koristiti, često opravdavajući bilo kakve zabrane okolišne osnove.

Daleko najgore od ovih mjera su one usmjerene na smanjenje sadržaja dušika u europskom tlu, pri čemu su dužnosnici u Bruxellesu izravno naredili vlastima u Nizozemskoj da nasilno zatvore farme u zemlji kako bi ispunili ekološke ciljeve koje su postavili EU birokrati.

Takvo prisilno zatvaranje farmi izazvalo je masovne prosvjede u zemlji tijekom prošle godine, što je kulminiralo kada je mala stranka FarmerCitizenMovement (BBB) ​​pobijedila na lokalnim izborima u zemlji prošlog mjeseca.

Unatoč tome što je osnovana tek 2019., stranka bi sada trebala imati najveći broj mjesta u Senatu zemlje, što je potaknulo neke od vladajućih stranaka u zemlji da sugeriraju da bi vlada trebala preispitati treba li doista implementirati zeleno rješenje ili EU agendu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp