Facebook će blokirati sadržaj vijesti na svojoj platformi ako Kanada usvoji planirani zakon

Facebook će blokirati sadržaj vijesti na svojoj platformi ako Kanada usvoji planirani zakon

Kanadski “Zakon o online vijestima”, ili Bill C-18 Donjeg doma, uveden je u travnju prošle godine. Facebookova matična tvrtka Meta kaže da će blokirati pristup sadržaju vijesti na svojim platformama ako nedavno predloženi zakon prođe u sadašnjem obliku.

Prijedlog zakona postavlja pravila koja će prisiliti platforme kao što su Meta i Alphabet Inc. Google na pregovore o komercijalnom pristupu i plaćanju izdavačima vijesti za njihov sadržaj.

Međutim, Meta je odgovorila prijetnjom da će Kanađanima blokirati pristup sadržaju vijesti na Facebooku i Instagramu ako zakon prođe onakav kakav jest.

Glasnogovornica Mete Lisa Laventure kaže da je tvrtka donijela odluku jer bi zakon zahtijevao da plaća izdavačima za poveznice ili sadržaj vijesti koje ne objavi.

“Zakonodavni okvir koji nas tjera da plaćamo za poveznice ili sadržaje koje ne objavljujemo, a to nije razlog zašto velika većina ljudi koristi naše platforme, nije ni održiv ni izvediv”, rekla je Laventure.

Tehnički divovi poput Mete i Googlea borili su se protiv predloženog zakona poznatog kao Bill C−18.

Dogovor bi zahtijevao da digitalni divovi poput Googlea pregovaraju o poslovima koji bi kompenzirali kanadske medijske tvrtke za povezivanje ili prenamjenu njihovog sadržaja na internetu.

Velike kanadske medijske tvrtke i savezna liberalna vlada kažu da bi zakon izjednačio uvjete za novinske kuće koje se natječu s tehnološkim divovima za dolare za oglašavanje.

Iako bi se kanadski zakon primjenjivao samo na Kanadu, ovaj bi potez bio presedan jer druge zemlje razmatraju takve zakone.

Facebook je blokirao pristup vijestima u Australiji nakon rasprave o sličnom zakonu 2021. Međutim, tvrtka se brzo povukla nakon što je vlada izmijenila arbitražni mehanizam u zakonu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp