Tvrtka za moždane čipove Elona Muska Neuralink korak je bliže ispitivanjima na ljudima

Tvrtka za moždane čipove Elona Muska Neuralink korak je bliže ispitivanjima na ljudima

Tvrtka za implantate mozga Elona Muska mogla bi biti korak bliže ugradnji čipova u ljudski mozak.

Muskova tvrtka Neuralink pregovara s Barrow Neurološkim institutom, organizacijom za liječenje i istraživanje neuroloških bolesti sa sjedištem u Arizoni, kao svojim potencijalnim partnerom prema izvješću Reutersa.

Musk, koji vjeruje da će čipovi izliječiti teška zdravstvena stanja poput paralize i sljepoće, rekao je u studenom da Neurlink cilja na ispitivanja na ljudima za šest mjeseci.

Ova vijest uslijedila je nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2. ožujka odbila zahtjev Neuralinka za početak ispitivanja na ljudima zbog desetaka sigurnosnih problema koje tvrtka nije riješila, izvijestio je Reuters.

Zabrinutost je uključivala litijsku bateriju uređaja; mogućnost sićušnih žica implantata da migriraju u druga područja mozga; i pitanja može li se i kako uređaj ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva.

Reuters izvještava da Neuralink od tada radi na rješavanju zabrinutosti FDA-e. Napredak u vezi s tim pitanjima nije jasan.

Izvori su rekli da dok je Neuralink u pregovorima s Neurološkim institutom Barrow, tvrtka također razgovara s drugim centrima koji se ne mogu provjeriti.

DailyMail.com kontaktirao je neurološki institut Barrow za komentar.

Neuralink se trenutno suočava sa istragama glavnog inspektora američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) na zahtjev saveznog tužitelja i američkog Ministarstva prometa (DOT) zbog tvrdnji da je ilegalno prevozio opasne patogene.

Istraga USDA-e je zbog kršenja dobrobiti životinja usred pritužbi osoblja da se pokusi na životinjama žure, uzrokujući nepotrebnu patnju i smrt, prema Reutersovom pregledu dokumenata i izvorima upoznatim s istragom i poslovanjem tvrtke koji su razgovarali s Reutersom.

Tvrtka je ubila oko 1500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna, nakon pokusa od 2018., prema zapisima koje je pregledao Reuters i izvori koji su izravno upoznati s operacijama testiranja na životinjama tvrtke.

DailyMail.com razgovarao je s bivšim zaposlenikom u prosincu 2022., koji je rekao da je Neuralink ‘žrtvovao sve uključene životinje.

Jedan im se slučaj posebno istaknuo – majmun žrtvovan prije roka zbog navodno napravljenih pogrešaka tijekom operacije. 

DailyMail.com je prethodno došao do bilješki laboratorija Neuralink koje detaljno opisuju kako je brtvilo stavljeno na kirurške rupe, uzrokujući oticanje i krvarenje mozga majmuna.

‘Nije bilo razloga da ga koristimo’, rekao je bivši zaposlenik, koji je radio kao tehničar za obdukciju, za DailyMail.com.

A to je učinio glavni neurokirurg dr. Matthew MacDougall u Sutter Healthu u San Franciscu, Kalifornija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp