Francuska najavljuje novu masovnu mobilizaciju policije

Francuska najavljuje novu masovnu mobilizaciju policije

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin naredio je izlazak 13.000 policajaca na ulice velikih francuskih gradova dok se nastavljaju prosvjedi protiv vladinih kontroverznih mirovinskih reformi. Darmanin je rekao kako očekuje da će “radikalni aktivisti” iz inozemstva poticati nasilje na prosvjedima.

Darmanin je najavio raspoređivanje u ponedjeljak navečer, dodajući da će 5.000 mobiliziranih časnika biti stacionirano u Parizu uoči marša u utorak.

“Naše službe predviđaju da će doći do značajnog poremećaja javnog reda i mira”, rekao je, upozorivši da bi se “više od 1000 radikalnih aktivista, od kojih neki dolaze iz inozemstva, moglo pridružiti prosvjedima u Parizu, Nantesu ili Rennesu”.

Darmanin je rekao da su ti “radikalni aktivisti” uglavnom ljevičari i anarhisti koji su poznati policiji. “Njihovi su ciljevi destabilizirati naše republičke institucije i proliti krv i vatru na Francusku”, rekao je.

Francuska je pogođena tekućim prosvjedima i nemirima otkako je predsjednik Emmanuel Macron ranije ovog mjeseca zaobišao parlament kako bi usvojio zakon kojim se podiže dob za odlazak u mirovinu za većinu radnika sa 62 na 64 godine. Više od milijun prosvjednika izašlo je na ulice prošlog četvrtka, a stotine su uhićene u Parizu nakon sukoba s policijom i podmetanja požara na ulicama francuske prijestolnice.

Od utorka poslijepodne, demonstracije u Parizu bile su uglavnom mirne. Međutim, maskirani prosvjednici u Nantesu su palili automobile i bacali kamenje na policiju, koja je odgovorila suzavcem. Prosvjednici u Parizu i Marseilleu blokirali su željezničke linije, dok je skupina prosvjednika postavila dimnu bombu u zračnoj luci Biarritz, uključivši alarme i potaknuvši evakuaciju.

Vijeće Europe osudilo je vladu zbog korištenja prekomjerne sile protiv prosvjednika, dok je francusko Nacionalno savjetodavno povjerenstvo za ljudska prava prošlog tjedna objavilo izvješće optužujući policiju za uhićenje stotina prosvjednika bez razloga.

Macron inzistira na održavanju svojih reformi. “Ne žalim što sam se zalagao za ovu nužnu reformu”, rekao je u televizijskom intervjuu prošlog tjedna, dodajući da je prihvatio “nepopularnost” kao rezultat. Macron je dugo tvrdio da će francuski mirovinski sustav bankrotirati ako se ne podigne dob za odlazak u mirovinu, dok su njegovi protivnici pozvali predsjednika da kompenziraideficita podizanjem poreza bogatima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp