Zelensky poručio: Ako padne Bahmut, pali smo i mi 

Zelensky poručio: Ako padne Bahmut, pali smo i mi 

Ako izgubimo ovaj grad, bit će pritiska i naroda i međunarodne zajednice da napravimo kompromis s Rusijom, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi gubitak Artjomovska (Bakhmuta) bio politički poraz Kijeva i da bi utjecao na moral ukrajinskih vojnika, što bi dovelo do općeg poraza Ukrajine u ovom sukobu.

“Gubitak Bahmuta neće značiti samo politički poraz, već bi mogao dovesti do našeg općeg poraza. Tada će doći do pritiska i naroda i međunarodne zajednice da se napravi kompromis s Rusijom”, rekao je u intervjuu za “Associated Press”.

Prema njegovim riječima, to će se dogoditi jer će Ukrajinci biti umorni, a svaki poraz u ovoj fazi sukoba mogao bi potkopati moral ukrajinskih trupa.

“Ovo je za nas više politički nego taktički poraz”, rekao je, pijuckajući čaj u vlaku državne željeznice.

Zelenski je istaknuo kako je iznimno svjestan da je sav uspjeh njegove zemlje zahvaljujući međunarodnoj vojnoj potpori, posebice SAD-a i zapadne Europe, te dodao da je zabrinut da bi promjena političkih snaga u Washingtonu mogla utjecati na rat.

“Sjedinjene Države stvarno razumiju da ako nam prestanu pomagati, nećemo pobijediti”, rekao je.

Podsjetimo, mnogi u Sjedinjenim Državama – uključujući republikanca Donalda Trumpa, bivšeg američkog predsjednika i sadašnjeg kandidata za 2024. – postavljaju pitanje treba li Washington nastaviti slati milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini. Trumpov republikanski suparnik, guverner Floride Ron DeSantis, također je sugerirao da obrana Ukrajine u “teritorijalnom sporu s Rusijom nije značajan američki nacionalni sigurnosni prioritet”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp