Francuskinja se suočava sa suđenjem zbog vrijeđanja Predsjednika Macrona na Facebooku

Francuskinja se suočava sa suđenjem zbog vrijeđanja Predsjednika Macrona na Facebooku

Ženi u sjevernoj Francuskoj bit će suđeno pod optužbom da je vrijeđala predsjednika Macrona nakon što ga je u objavi na Facebooku opisala kao ‘prljavštinu’, rekao je tužitelj u srijedu.

Žena riskira novčanu kaznu od 12.000 eura, ali ne i zatvor ako bude osuđena u mjesecu lipnju.

Uhićena je u petak i zadržana u pritvoru radi ispitivanja nakon što je državni ured lokalne uprave podnio žalbu zbog njezine objave na Facebooku, rekao je za AFP tužitelj u sjevernom gradu Saint Omer, Mehdi Benbouzid.

Pritužba se usredotočila na objavu na njezinoj Facebook stranici objavljenoj 21. ožujka, dan prije nego što je Macron dao intervju za ručak televiziji TF1 kako bi obranio svoje kontroverzne mirovinske reforme koje su izazvale prosvjede diljem zemlje.

“Ovaj komad prljavštine obratit će vam se u 13:00 sati… uvijek vidimo tu prljavštinu na televiziji”, napisala je.

Žena u svojim 50-ima bila je pristaša prosvjeda “Žutih prsluka” 2018.-2019. koji su potresli Macrona tijekom njegova prvog mandata.

Ona je optužena za “uvredu Predsjednika Republike” i sudit će joj se 20. lipnja u Saint Omeru, rekao je tužitelj.

“Od mene žele napraviti primjer”, rekla je žena regionalnim novinama La Voix du Nord koje su prve izvijestile o optužbama.

Žena, koju su novine imenovale Valerie, rekla je da je bila zapanjena kada je u petak ujutro pokucala na vrata i otkrila da ju je policija došla uhititi.

“Pitala sam ih je li to bila šala, nikad nisam bila uhićena”, rekla je. “Nisam javni neprijatelj broj jedan.”

Višemjesečni prosvjedni pokret protiv mirovinske reforme izazvao je porast društvenih napetosti u Francuskoj , a Macron i njegova vlada odbijaju popustiti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp