Christine Lagarde izjavila da će digitalna valuta EU-a imati ugrađena ograničenja za građane

Christine Lagarde izjavila da će digitalna valuta EU-a imati ugrađena ograničenja za građane

Financijska industrija i kreatori politike EU-a okupljaju se oko pokušaja uvođenja digitalnog eura – vrste digitalne valute koju izdaje središnja banka (CBDC).

Čini se da se banke slažu, a Europska središnja banka (ECB) svakako jest, sudeći prema izjavama njezine predsjednice Christine Lagarde, koja je nedavno, među ostalim, istaknula da digitalna valuta “nikada neće biti anonimna kao gotovina”.

Vlak je možda već otišao sa kolodvora u europsku autonomiju u mnogim područjima – ali čelnica ECB-a vjeruje da se ta autonomija, barem kada je riječ o plaćanju, još uvijek može sačuvati, a to bi se, kaže, dogodilo zahvaljujući digitalni euro.

Lagarde je rekla panelu na događaju Banke za međunarodna poravnanja (BIS) da kartice i aplikacije koje ljudi ovih dana koriste u Europi “nisu nužno europske” – a kako bi “prodala” digitalni euro, predložila je moguću buduću centraliziranu digitalnu valutu kao ne samo “sigurno i jeftino”, nego i “suvereno”.

S obzirom na to da su CBDC vrlo kontroverzni, očekujte više spominjanja ove najnovije prodajne točke od drugih dužnosnika dok EU priprema teren za lansiranje svoje digitalne valute.

U međuvremenu, Europska bankarska federacija (EBF), trgovačka udruga, objavila je dokument u kojem opisuje svoju “viziju” digitalnog eura. EBF vidi budući “ekosustav” naseljen maloprodajnim digitalnim eurom, veleprodajnim CBDC-om i novčanim tokenima koje izdaju banke koji bi koristili korisnicima i potaknuli inovacije.

I ovdje ima naznaka da “Europa ponovno postaje suverena” – naime, u priopćenju organizacije spominje se da bi ovaj scenarij osigurao da Europa “ostane na čelu digitalnih financija i digitalne ekonomije”.

Ono što se zove maloprodajni digitalni euro fokus je dokumenta, a ovdje EBF savjetuje da se razvija uz “snažno” sudjelovanje na tržištu i “potpuno i transparentno javno-privatno partnerstvo”.

Dizajn digitalnog eura odredit će i njegov uspjeh i ublažiti rizike, kaže grupa. Ulazeći u jamstva za financijsku stabilnost i financiranje banaka, list navodi da “razinu posjedovanja digitalnog eura treba dizajnom pažljivo ograničiti na razinu koja sprječava rizike financijske stabilnosti”.

EBF bi želio imati kontrolu nad time što Europljani smiju raditi sa svojim digitalnim novčanicima i zalaže se za “niski fiksni limit za pojedinačna sredstva (…) dizajniran da odražava prosječne dnevne potrebe plaćanja europskih građana”.

Trebalo bi postojati i “ograničenje iznosa transakcije”, rekla je trgovačka udruga.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp