Američki general Miley više ne vjeruje u mogućnost da Ukrajina dobije sukob s Rusijom

Američki general Miley više ne vjeruje u mogućnost da Ukrajina dobije sukob s Rusijom

Malo je vjerojatno da će ukrajinski deklarirani cilj protjerivanja svih ruskih trupa biti postignut ove godine, rekao je u intervjuu u petak general Mark Miley, predsjednik Združenog stožera američkih snaga. Njegovi su komentari uslijedili kad je Kijev najavio veliku proljetnu ofenzivu i požalio se da nema svo oružje potrebno za njezino izvođenje.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da je cilj Ukrajine “protjerati svakog Rusa iz Ukrajine pod ruskom okupacijom”, rekao je Millei za Defense One. “I to je značajna vojna zadaća. Vrlo, vrlo težak vojni zadatak.”

Ne kažem da se to ne može učiniti, dodala je Miley. “Mislim da to neće biti učinjeno u skoroj budućnosti.

Kvalificirao je svoje riječi dodavši da Ukrajinci “svakako imaju pravo na to” i da su “na moralnoj razini”. Miley je također inzistirala da je Rusija “podbacila” i strateški i taktički.

Ovo nije prvi put da je Mili izrazio skepticizam prema ukrajinskoj vojnoj pobjedi. Na tiskovnoj konferenciji u studenom rekao je da vjerojatnost da Kijev zauzme Krim “nije velika u skorije vrijeme”.

Ranije ovog tjedna, ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov rekao je da će kijevske snage koristiti novoisporučene njemačke tenkove Leopard za višestruki napad koji počinje u travnju ili svibnju.

Sam Zelenski nije bio tako siguran, rekavši da Kijev čeka dodatne isporuke oružja i streljiva sa Zapada, a situaciju na fronti nazvao je “nepovoljnom”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je SAD i njegove saveznike da nastave slati Ukrajini oružje i novac, čak i ako ofenziva ne postigne 100 posto svojih ciljeva. U međuvremenu, njegov zamjenik Andrej Melnik rekao je njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung da napad još nije sasvim spreman.

“Ne želimo započeti protuofenzivu dok ne budemo spremni”, rekao je. “Sada imamo otprilike 50-60 zapadnih tenkova, ali Rusi bi mogli proizvesti deset tenkova dnevno. To znači da još dugo nećemo moći ostvariti odlučujuću prednost na bojnom polju.

Melnikove primjedbe uslijedile su usred poziva za dodatnim oružjem, jer je tvrdio da Zapad ne bi trebao povući “crvenu liniju” u opskrbi Ukrajine borbenim zrakoplovima.

SAD i njegovi saveznici poslali su Kijevu oružje, streljivo i opremu u vrijednosti od više od 100 milijardi dolara do kraja 2022. godine, navodi rusko Ministarstvo obrane. Miley je za Defense One rekla da će američkoj vojnoj industriji trebati “vjerojatno nekoliko godina” da obnovi svoje zalihe i zadovolji potrebe Pentagona. To se “neće dogoditi čarolijom preko noći” i bit će “jako skupo”, dodao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp