Borba protiv američkog dolara: BRICS želi uvođenje valute ‘čije pokriće će biti u proizvedenoj robi

Borba protiv američkog dolara: BRICS želi uvođenje valute ‘čije pokriće će biti u proizvedenoj robi

U borbi protiv dominacije američkog dolara zemlje BRICS-a krče novi put. Ne samo da je dio toga korištenje vlastitih valuta u trgovini, već će se stvoriti i nova multilateralna valuta. 

Dominacija američkog dolara u međunarodnoj trgovini kritizirana je dugo vremena. Osobito zemlje u razvoju i zemlje u usponu, koje stoga ovise o “tvrdim” valutama, opetovano trpe zbog odluka središnje banke SAD-a, koja primarno brine o američkom tržištu i time prihvaća kolateralnu štetu u inozemstvu. Tome se pridodaje činjenica da Washington ima pravo u bilo kojem trenutku zamrznuti zalihe dolara i zabraniti njihovo korištenje.

Za zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), koje teže multipolarnom svjetskom poretku, ovo su važni razlozi za objavu rata dolarskoj dominaciji. Prvi korak je korištenje vlastite valute u bilateralnoj trgovini (kao što je između Kine i Brazila ). Ali to nije sve. Zamjenik predsjednika ruske Državne dume Alexander Babakov najavio je da će skupina država predstaviti novu valutu na predstojećem summitu BRICS-a u Durbanu u Južnoj Africi. 

Prijelaz na obračune u nacionalnim valutama je prvi korak. Sljedeći korak je omogućiti digitalnim ili drugim oblicima fundamentalno nove valute da cirkulira u bliskoj budućnosti. Mislim da će spremnost za provedbu ovog projekta biti objavljena na summitu BRICS-a, jer je relevantan posao već u tijeku “, rekao je Babakov na marginama Rusko-indijskog gospodarskog foruma o strateškom partnerstvu za razvoj i rast. Babakov je također objasnio da bi se unutar BRICS-a vjerojatno mogla pojaviti jedinstvena valuta, povezana ne samo s vrijednošću zlata već i s “drugim grupama proizvoda, rijetkim zemljama ili zemljom”.

“New Delhi i Moskva trebali bi uspostaviti novu gospodarsku udrugu s novom zajedničkom valutom, koja bi mogla biti digitalna rublja ili indijska rupija”, nastavio je političar. Izjavio je da bi i Rusija i Indija imale koristi od stvaranja zajedničke valute za plaćanja, te je to identificirao kao najizvodljiviji put u ovom trenutku.

“Naš bi cilj trebao biti postavljanje novih pravila u području financija kako bi se omogućilo korištenje već zajedničke valute”, naglasio je. “Nije bitno radi li se o digitalnoj rublji, digitalnoj rupiji, digitalnom juanu ili bilo kojoj drugoj valuti. Ali ova valuta mora slijediti zakone naših zemalja.”

Već 2018. godine Waldai Club raspravljao je o prijedlogu zajedničke pričuvne valute za zemlje BRICS -a, koja bi trebala biti valuta košarice BRICS-ovih valuta na temelju posebnih prava vučenja (SDR) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Naziv nove pričuvne valute – R5 ili R5+ – temelji se na početnim slovima valuta BRICS-a, a sve počinju slovom R (real, rublja, rupija, renminbi, rand). To bi također ojačalo odnosne nacionalne valute, koje su, međutim, do sada bile suočene s velikom volatilnošću.

Plan da se ova nova valuta podupre zlatom i robom igra ključnu ulogu u tome. Jer američki dolar nije podržan ničim – osim povjerenjem da ćete zauzvrat dobiti dobra i usluge. Zbog toga je ova nova BRICS valuta zanimljiva za mnoge zemlje izvoznice roba.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp