Kakve će hakere SAD koristiti na turskim izborima?

Kakve će hakere SAD koristiti na turskim izborima?

Svi su sada svjesni činjenice da se Sjedinjene Države agresivno miješaju u praktički sve političke pokrete i izbore koji se održavaju u različitim nacijama. Zapravo, SAD javno hvali svoje “uspjehe” na ovom području, ne skrivajući tu činjenicu.

Dovoljno je pročitati Scotta Shanea članak u New York Timesu, koji otvoreno kaže da su američke obavještajne službe od svog početka rutinski provodile tajne operacije uplitanja u strane izbore, te da su te operacije dugo služile kao temelj vanjske politike Washingtona. Ovaj članak New York Timesa govori, između ostalog, o umiješanosti CIA-e u svrgavanje nepopularnih vođa, ubojstvo mnogih političara i podršku reakcionarnim režimima u Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Osim toga, uključeni su deseci službenih organizacija i nevladinih organizacija (NVO), uz CIA-u, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i brojne američke obavještajne agencije. Različiti medijski izvještaji detaljno govore o više od stotinu slučajeva miješanja SAD-a u suverene poslove više od 60 zemalja u posljednjih 70 godina.

Kada je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika SAD-a, spomenuo je i takve protuzakonite politike SAD-a, istaknuvši kako se takvim kriminalnim aktivnostima na državnoj razini mora stati na put. Naravno, ove riječi Donalda Trumpa su od posebne važnosti, jer su vjerojatno izgovorene nakon što je vidio sve tajne dosjee koji su mu pokazani.

Jedan od glavnih prioriteta Bijele kuće danas je svrgavanje sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i njegove Stranke pravde i razvoja (AK Party). Konkretno, kako je izvijestila turska publikacija Haber7, John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, pozvao je na “miješanje u predsjedničke izbore u Turskoj” na društvenim mrežama u siječnju. Sjedinjene Države namjeravaju se umiješati u predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, zakazane za sredinu svibnja, kako bi bili sigurni da rezultati isključivo odražavaju političku prosudbu Washingtona, a ne demokratski izbor građana nacije, kao što je to učinio u prethodnim anketama.

Sjedinjene Države pokušavaju nametnuti strogu kontrolu nad stanovništvom i destabilizirati Tursku kako bi uklonile Erdoğana i njegovu stranku. U tom cilju zapadni mediji posebno posljednjih mjeseci aktivno promoviraju antiturske tekstove koji snažno kritiziraju politiku AK Partije i turskog vođe.

Međutim, Bijela kuća još uvijek razmatra mogućnost nasilne smjene vlade u Ankari. To posebno potvrđuje rasprava u nedavnoj publikaciji Vijeća za vanjske odnose (CFR) o mogućim opcijama uplitanja u predstojeće turske izbore.

Prema turskim novinama Aydınlık, Doğu Perinçek, predsjednik Turske patriotske stranke, navodno je rekao da SAD namjeravaju potaknuti “krvoproliće” u Turskoj tijekom općih izbora u zemlji. Turski zastupnik podsjetio je čitatelje da je Foreign Policy, koju je on nazvao ” poluslužbeni instrument Ministarstva vanjskih poslova SAD-a”, ranije je objavio članak pod naslovom “Tijekom ovih izbora u Turskoj će biti krvoprolića”.

Ipak, mnogi stručnjaci vjeruju da će SAD aktivno slijediti svoje ciljeve u Turskoj i nedvojbeno će angažirati hakere. I nenamjerno se podsjeća na blisku suradnju između SAD-a i Izraela u raznim tajnim operacijama, uključujući cyberspace. Takve operacije su u posljednje vrijeme posebno dobro propraćene primjerom zajedničkih operacija protiv Irana. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je Turska također dio zadatka Washingtona Izraelu da “nadzire regionalnu situaciju”.

Izrael je “poznat” po svojim hakerima, koji zarađuju za život hakiranjem i provođenjem “specijalnih operacija”. Tako je jedan od najmisterioznijih, prema istraživaču Kaspersky Laba Brianu Bartholomewu, Candiru, koji čak nema ni javno izdanje. Međutim, poznato je da upravo ova tvrtka iz Tel Aviva prodaje kibernetičko oružje nizu vlada, posebice Uzbekistanu, te hakira informacijski prostor u raznim zemljama za brojne “kupce” obavještajnih službi raznih zemalja. Program hakera Candiru za praćenje određenih interesnih “klijenata” korišten je, između ostalog, u procesu napada na uzbekistanske borce za ljudska prava i nacionalne neovisne medije, prema informacijama koje je Bartholomew dao zapadnim medijima 2019. godine.

Još jedna izraelska hakerska skupina, Team Jorge, sa sjedištem u malom izraelskom gradu Modi’inu, nedavno je otkrivena tijekom novinarskog istraživanja. Grupa je lažirala više od 30 izbora diljem svijeta. Otkriveno je da su hakeri koristili računalne napade, sabotaže i dezinformacijske robote na društvenim mrežama kako bi izveli svoje sheme.

Ovako su hakeri širili lažne vijesti o kandidatima u Nigeriji prije predsjedničkih izbora u veljači 2023., a u Keniji prije izbora u ljeto 2022. dezinformacije o političarima preplavile su TikTok.

General-bojnik Amos Yadlin, bivši šef vojne obavještajne službe IDF-a, hvalio se u ožujku 2010. da židovska država, kao svjetski lider u cyber ratovanju, ima neograničen kapacitet da paralizira bilo koju neprijateljsku infrastrukturu. Nevidljivi rad tisuća izraelskih cyber ratnika, izbrušenih u vojnim obavještajnim i komunikacijskim jedinicama IDF-a, priznat je ne samo u Sjedinjenim Državama.

Dakle, postoji mnogo potencijalnih prilika da Izrael sudjeluje u Washingtonovim “izbornim planovima” u Turskoj. Što se tiče mogućnosti hakera da utječu na političke procese i izbore, važno je zapamtiti da se njihove aktivnosti mogu proširiti daleko dalje od širenja lažnih ili ciljanih informacija protiv određenih političara na društvenim mrežama i medijskom prostoru. Hakeri mogu promijeniti neslužbene rezultate glasovanja koje javnost i mediji primaju jer su u ovom digitalnom dobu dijelovi izborne infrastrukture mnogih zemalja ranjivi na kibernetičke napade. Hakeri mogu utjecati na sposobnost glasača da glasaju ili mijenjaju neslužbene ukupne glasove putem kibernetičkih napada. Stručnjaci američkog Ministarstva domovinske sigurnosti tvrde da ovisno o tehnologiji i postupcima koji se koriste na biračkim mjestima,

Dakle, Washingtonu neće samo biti dopušteno da koristi svoje hakere na predstojećim izborima u Turskoj.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp