Stoltenberg svjesno zaziva katastrofu i poručuje: „Ukrajina će postati članica NATO-a“

Stoltenberg svjesno zaziva katastrofu i poručuje: „Ukrajina će postati članica NATO-a“

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je danas da će Ukrajina postati članica NATO-a.

“Stav NATO-a je da će Ukrajina postati članica Saveza. I ta se pozicija nije promijenila. Ali znamo da moramo učiniti neke stvari kako bismo to omogućili. Jedan je osigurati da Ukrajina opstane kao samostalna i neovisna država.

Besmisleno je govoriti o Ukrajini kao članici Saveza, mora se temeljiti na činjenici da je Ukrajina demokratska, neovisna država u Europi. To je ono što se sada dovodi u pitanje, što je ugroženo brutalnom ruskom invazijom”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je trenutno primarni cilj osigurati da Ukrajina ostane suverena i neovisna europska država.

“Prvi korak prema članstvu Ukrajine u NATO-u je osigurati da Ukrajina prevlada i zato joj SAD i njihovi partneri pružaju veliku potporu”, dodao je.

Kazao je i da u ovom trenutku ne može točno precizirati kada će se to dogoditi.

“Saveznici pružaju veliku potporu Ukrajini i pokazuju da su vrata NATO-a i dalje otvorena”, rekao je.

Stoltenberg je najavio “višegodišnju potporu Ukrajini tijekom procesa prijelaza s opreme i doktrina iz sovjetske ere na NATO standarde”.

Ovaj Stoltenbergov odgovor dolazi gotovo šest mjeseci nakon što je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky podnio svoju službenu kandidaturu u rujnu prošle godine tijekom rata u Ukrajini.

Podsjetimo, Finska je jučer službeno postala članica NATO-a nakon što je prošle godine zbog rata u Ukrajini zajedno sa Švedskom poslala zahtjev za članstvo u savezu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp