Švedska: Migrant pedofil prijevremeno pušten iz zatvora i ponovno je s kolegom silovao još jednu djevojčicu

Švedska: Migrant pedofil prijevremeno pušten iz zatvora i ponovno je s kolegom silovao još jednu djevojčicu

Dvojica migranata” optuženi su, između ostalog, za silovanje djece u vezi s prošlogodišnjim nestankom 13-godišnje Šveđanke Naemi, javlja švedska novinska stranica Samnytt. Tužitelj traži da obojica budu deportirana nakon odsluženja kazne.

U listopadu prošle godine, 13-godišnja Naemi iz Kila u Värmlandu nestala je iz škole u četvrtak poslijepodne. Mlada djevojka otišla je vlakom u Göteborg kako bi upoznala muškarca s kojim je razgovarala na internetu.

Dijete je razgovaralo s 23-godišnjim migrantom iz Azerbajdžana koji je ranije osuđivan za nekoliko brutalnih seksualnih delikata nad djecom. Policija je uhitila Latifa Süleymanova ubrzo nakon što je mlada djevojka nestala. Isprva se sumnjalo da je kontaktirao s djetetom radi seksualnog susreta.

13-godišnja djevojčica još uvijek je bila nestala kada je Süleymanov uhićen. U intenzivnoj potrazi za Naemijem sudjelovali su policija i volonteri iz organizacije Nestali.

Dva počinitelja

Navečer 11. listopada policija je objavila da je Naemi pronađena na sigurnom.

Ispostavilo se da je u njezin nestanak umiješan još jedan muškarac, 25-godišnji Iračanin, Ibrahim Fahmwai, te da je bila s njim nakon što je 23-godišnji Süleymanov uhićen.

Dvojica muškaraca, Fahmwai i Süleymanov, prijatelji su i obojica su osuđena za nekoliko zločina u Švedskoj.

Pedofil silovatelj prijevremeno pušten iz zatvora i nije deportiran

Latif Süleymanov došao je u Švedsku iz Azerbajdžana s majkom i bratom u rujnu 2008. godine, kada je imao devet godina.

Majka je tražila boravišnu dozvolu u Švedskoj zbog svog krhkog zdravlja, što je Agencija za migracije odbila. Na odluku je uložena žalba sudu za migracije, koji je 2010. obitelji odobrio boravišnu dozvolu zbog “izuzetno bolnih okolnosti”.

I Latifov otac tri godine kasnije dobio je boravišnu dozvolu u Švedskoj. Sljedeće godine majka umire.

Süleymanov je dobro poznat policiji jer je više puta osuđivan za kaznena djela, uključujući seksualne delikte nad djecom.

Osuđen je tek u jesen 2020. na tri godine zatvora zbog silovanja djece nakon što je drogirao i silovao 14-godišnjakinju s kojom je stupio u kontakt putem interneta. Dana 20. svibnja 2022. pušten je na uvjetnu slobodu iako mu je preostala još godinu dana zatvora.

Süleymanov je ranije također bio osuđivan za seksualni napad na 13-godišnju djevojčicu.

Kvota izbjeglica iz Iraka

Dvadesetpetogodišnji Ibrahim Fahmwai, Palestinac iz Iraka, došao je u Švedsku u travnju 2015. sa sestrom u sklopu tzv. d quota izbjeglica.

Palestinci su 2010. pobjegli iz Iraka u Siriju, bježeći od lova iračke vlade na simpatizere Al-Qaide. Ali, kao “strani Arapi”, smatrani su sumnjivima i nisu bili dobrodošli u Siriji. Tako su Fahmwai i njegova sestra vraćeni u Irak. Sestra i brat su zatim došli u Švedsku preko brige Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Tužitelj želi deportirati

Suđenje protiv Latifa Süleymanova i Ibrahima Fahmwaija započelo je u utorak na okružnom sudu u Göteborgu, a završit će u petak. Süleymanov je optužen u dvije točke za silovanje djece, dok je Fahmwai optužen u jednoj točki za silovanje djece i seksualno zlostavljanje djece.

Obojica poriču krivnju. Međutim, u gaćicama djevojke pronađena je sperma jednog muškarca.

Tužitelj želi da se obojica deportiraju nakon što su odslužili kaznu i da im se zabrani povratak u Švedsku.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp