Veoma moćno oružje: Kineski istraživači razvijaju novi hipersonični generator

Veoma moćno oružje: Kineski istraživači razvijaju novi hipersonični generator

Zahvaljujući novoj tehnologiji, kineski znanstvenici uspjeli su razviti najjači hipersonični generator ikada viđen. Ovo su loše vijesti za Sjedinjene Države, koje su upravo pretrpjele razvojni zastoj.

Prema kineskim znanstvenicima, masivna eksplozija u udarnom tunelu može vrući plin pretvoriti u najsnažniji hipersonični generator koji je vojska ikada vidjela. Generator je dovoljno snažan da napaja vojne lasere, railguns, mikrovalno oružje i više, navodi South China Morning Post u izvješću. Recenzirana publikacija u kineskom časopisu Theoretical and Applied Mechanics opisuje kako hipersonični generator pretvara detonaciju u udarnom tunelu u dovoljno električne struje za napajanje hipersoničnog oružja budućnosti.

Znanstvenici iz Kine kontroliranom detonacijom transformirali su vrući plin u plazmu ispunjenu ubrzanim ionima, koja se pretvara u električnu energiju. Nabijena plazma ispunjena ionima prolazila je kroz magnetohidrodinamičke generatore koji su koristili udarne valove za ubrzavanje komprimiranog plina argona do 14 puta veće brzine zvuka i generirali do 212 kilovata električne energije koristeći 100 litara plina. Ovaj učinak dovoljan je za povećanje energije koje trenutno nije moguće u kompaktnom sustavu.

Znanstvenici naglašavaju da sustav ima veliki kapacitet i visoku učinkovitost te da nisu potrebne komponente međupohrane energije. Snaga se može izravno prenijeti na opterećenje bez prekidača velike snage, a uređaj se može brzo pokrenuti. Generator također nema rotirajućih dijelova, što povećava učinkovitost i jednostavnost korištenja. Neka od najvećih oružja koja se trenutno razvijaju zahtijevaju gigavat ulazne snage. Istraživači kažu da ovu snagu mogu generirati sa samo pet kubičnih metara (5000 litara) hipersonične plazme.

Iako Kina tek treba implementirati novi sustav, postoje mnoge logističke prepreke koje treba prevladati. Ostaje razraditi kako transportirati napravu, koja zahtijeva kontroliranu detonaciju, i kako rukovati plinom za drugo punjenje dok je u tijeku. Međutim, ako sljedeća generacija znanosti dopusti tehnologiju automatskog ponovnog punjenja, kinesko hipersonično oružje upravo je dobilo ogroman napredak u performansama.

S obzirom da su Sjedinjene Države nedavno doživjele veliki poraz na ovom području, kineski razvoj još je jedan veliki udarac Washingtonu. Zahvaljujući ovim novim generatorima, Narodna oslobodilačka armija bi uskoro mogla koristiti znatno snažnije hipersonično oružje, koje predstavlja ozbiljnu prijetnju američkim snagama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp