Sin predsjednika Musevenija kaže da će Uganda poslati vojsku da brani Rusiju

Sin predsjednika Musevenija kaže da će Uganda poslati vojsku da brani Rusiju

Muhoozi Kainerugaba, sin ugandskog predsjednika Yoweri Musevenija i general u ugandskoj vojsci, rekao je u četvrtak da će njegova zemlja poslati trupe da brane Moskvu ako zapadni svijet krene u rat protiv Rusije.

“Nazovite me ‘Putinistom’ ako želite, ali mi, Uganda, poslat ćemo vojnike da brane Moskvu ako joj ikada prijete imperijalisti!”, rekao je Kainerugaba na Twitteru.

“U Africi vjerujemo samo predsjedniku Putinu kada je riječ o istočnoj Europi. Zapad gubi vrijeme svojom beskorisnom proukrajinskom propagandom”, rekao je, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“U Ukrajini će pobijediti Rusija, Kina, Afrika, Indija i Južna Amerika. 75% čovječanstva porazit će 15%”, rekao je Kainerugaba.

Muhoozi Kainerugaba je ove izjave dao istog vikenda kada je najavio skoro otvaranje MK TV i Radija, medijskog krila njegove političke organizacije “MK pokret”.

“Jedno od prvih mjesta koje će MK TV posjetiti je Rusija. Tamo ćemo imati vrlo zanimljive intervjue”, obećao je.

Kainerugaba je rekao da će potpukovnik Chris Magezi, trenutačno direktor informiranja ugandske vojske, biti glavni direktor TV i radio mreže. Magezi je rekao da je “duboko počašćen” imenovanjem.

Zapadni novinski list Black Star News usmjeren na Afriku, koji nije obožavatelj vlade, pogrdno naziva predsjednikova sina “Baby Doc” Muhoozi – uvredljivi nadimak za sina predsjednika Ugande koji ga uspoređuje sa zloglasnim haićanskim diktatorom Jean Claudeom “Baby Docom” ” Duvalier – opisao je uvođenje MK TV-a – “mršavu komediju”, a istaknuti izvršni direktor Maghezi također je direktor informiranja viših savjetnika predsjednika Musevenija i sjedi u upravnom odboru državne Uganda Broadcasting Corporation.

Kainerugaba, 48, navodno se povlači iz Ugandskih narodnih obrambenih snaga (UPDF) nakon što je zapovijedao specijalnim snagama veći dio posljednjih 15 godina. Izrazio je želju da se kandidira za predsjednika 2026. kako bi naslijedio svog oca, koji je vladao Ugandom od 1986.

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni govori tijekom ceremonije inauguracije svog šestog mandata u Kololo Ceremonial Grounds u Kampali, Uganda, 12. svibnja 2021. (Fotografija: Badru KATUMBA / AFP) (Fotografija: BADRU KATUMBA/AFP putem Getty Imagesa)

Kainerugaba ima reputaciju da koristi Twitter. U listopadu 2022. Museveni se morao ispričati Keniji nakon što je Kainerugaba, kojeg je njegov otac upravo unaprijedio u čin generala, napisao nekoliko izjava na Twitteru prijeteći invazijom na Keniju i zauzimanjem Nairobija.

Osim obećanja ugandskih trupa da će hipotetski braniti Moskvu, Kainerugaba je vikend na društvenim mrežama uključivao zahtjev za vješanjem homoseksualaca (kao što Biblija nalaže) nakon što im je dano “šest mjeseci da se objasne ljudima” i obećanje da će “imperijalisti” i “kapitalisti” ” platiti za ubojstvo libijskog predsjednika Moamera Gadafija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp