Švedska: Istraga pokazuje državnog aktera iza eksplozije Sjevernog toka

Švedska: Istraga pokazuje državnog aktera iza eksplozije Sjevernog toka

S više dokaza na strani izvješća Seymoura Hersha, Švedska je u četvrtak objavila da je, usred tekuće istrage o sabotaži plinovoda Sjeverni tok, zaključila da je državni akter najvjerojatniji krivac.

Švedski javni tužitelj Mats Ljungqvist, koji vodi istragu koja je u tijeku, rekao je da je “jasan glavni scenarij” da iza eksplozija stoji skupina koju sponzorira država.

Iako u ovom trenutku ne isključuje niti jedan scenarij, rekao je da se zaključak temelji na korištenim eksplozivima, koji su rijetki i nisu široko dostupni izvan vlada i njihovih vojski.

“Provodimo brojne posebne istražne mjere opreza… Nadamo se da ćemo moći potvrditi tko je počinio ovaj zločin, ali treba napomenuti da će to vjerojatno biti teško s obzirom na okolnosti”, rekao je Ljungqvist. Priznao je i da je zločin “teško istražiti”, s obzirom da se “odvio 80 metara pod vodom”.

Danska također provodi istragu, ali dva od curenja podataka koja su rezultat eksplozija ispod Baltičkog mora 26. rujna 2022. dogodila su se u gospodarskoj zoni Švedske.

Kako javlja AP, Švedska nije u potpunosti isključila da je to mogla biti neovisna skupina:

Osim toga, rekao je švedskim medijima da je glavna istraga tužitelja stoji li državni akter iza eksplozija, s obzirom na značajna sredstva i vještine potrebne za izvođenje takvog napada.

“Ne isključujemo da bi mogli postojati nedržavni akteri koji su sposobni to učiniti”, rekao je Ljungqvist za švedsku novinsku agenciju TT. “Ali onda imamo posla s vrlo malo tvrtki ili grupa. S obzirom na sve okolnosti, naš glavni (istražni) trag je da iza toga stoji država”.

Švedski tužitelj ranije je izrazio sumnju u krivnju Rusije, kako su ranije tvrdili zapadni dužnosnici…

Prošlog mjeseca, Seymour Hersh je rekao da je američka obavještajna služba podmetnula priču o “proukrajinskim partizanima” koji su navodno unajmili malu jahtu od mainstream prodajnih mjesta kako bi zaštitili Bijelu kuću od daljnjih istraga. Hershovi izvori također su mu rekli da je to operacija CIA-e i američke mornarice u koordinaciji s norveškom obavještajnom službom.im usluga, optužbu koju je Bidenova administracija odbacila.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp