Višak smrtnih slučajeva u Japanu udvostručio se u 2022. godini

Višak smrtnih slučajeva u Japanu udvostručio se u 2022. godini

U Japanu je prošle godine bilo više od 113.000 smrtnih slučajeva, više nego dvostruko od 50.000 očekivanih 2021., prema nedavno objavljenoj statistici ministarstva zdravstva.

Smatraju da covid može biti izravni ili neizravni krivac.

Japan Times izvještava: Prema procjenama koje je objavio Nacionalni institut za zarazne bolesti, broj prekomjernih smrtnih slučajeva — definiran kao razlika između promatranog broja smrtnih slučajeva u određenom razdoblju i očekivanog broja smrtnih slučajeva u istom razdoblju — bio je između 47 330 i 113 399 u 2022. u usporedbi s 11 475 do 50 495 u 2021.

Ravnatelj NIID-a Takaji Wakita, koji predsjeda savjetodavnim odborom za koronavirus pri ministarstvu zdravstva, rekao je novinarima u srijedu da bi povećanje takvih smrtnih slučajeva moglo biti povezano sa širenjem omikron varijante virusa, što je dovelo do rekordnih razina infekcija COVID-19 i smrtnih slučajeva u Japanu prošle godine.

Omicron, iako se vjeruje da je manje patogen od prethodnih varijanti koronavirusa, prošle je godine posebno teško pogodio starije ljude u Japanu. Liječnici su izvijestili o mnogim smrtnim slučajevima starijih osoba od aspiracijske pneumonije, koja je uzrokovana infekcijom pluća povezanom s smanjenom sposobnošću jedenja i poteškoćama s gutanjem kao što je disfagija.

“Vidjeli smo porast smrti od respiratornih bolesti i senilnosti”, rekao je Vakita. “Možda je na to utjecalo širenje omikron varijante. Potrebna nam je dodatna analiza o tome”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp