Moderna prekinula s cjepivima protiv Covid-a i sada najavila cjepiva protiv raka i bolesti srca

Moderna prekinula s cjepivima protiv Covid-a i sada najavila cjepiva protiv raka i bolesti srca

Farmaceutski div Moderna najavljuje cjepiva protiv raka i bolesti srca.

Bit će “gotove do kraja desetljeća”, a milijuni života mogli bi biti spašeni novim revolucionarnim otkrićima prevencije niza bolesti, najavljuju stručnjaci.

Američki farmaceutski čelnik Moderna objavio je kako je uvjeren da će cjepiva protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja, biti spremna do 2030. godine, objavio je danas “Guardian”. Glavni medicinski službenik Moderne, dr. Paul Burton, rekao je kako vjeruje da će tvrtka moći ponuditi cjepiva protiv “svih vrsta bolesti” za samo pet godina. Tvrtka, koja je proizvela vodeće cjepivo protiv korone, sada razvija cjepiva protiv raka koja ciljaju na različite vrste tumora.

“Imat ćemo to cjepivo i bit će vrlo učinkovito i spasit će stotine tisuća, ako ne i milijune života. “Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirana cjepiva protiv raka, protiv mnogo različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta”, rekao je Barton.

Rekao je da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednim cjepivom, čime bi se ljudi mogli zaštititi od korone, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutačno ne postoje lijekovi. Terapije temeljene na mRNA temelje se na poticanju stanica na proizvodnju proteina koji pokreće imunološki odgovor protiv bolesti.

“Mislim da ćemo imati terapije temeljene na mRNA za rijetke bolesti koje su prije bile neizlječive, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem zapravo možete identificirati genetski uzrok bolesti i …. da se izliječite pomoću tehnologije temeljene na mRNA,” najavio je Barton.

Cjepiva protiv raka temeljena na mRNA upozorila bi imunološki sustav na rak koji već raste u tijelu pacijenta, kako bi ga mogao napasti i uništiti, bez uništavanja zdravih stanica. Znanstvenici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak ostvaren u posljednje tri godine biti uzaludan ako se ne održi visoka razina ulaganja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp