Je li moguće da Mosad svrgava Netanyahua? Pentagon javno otkrio tko potiče prosvjede u Izraelu

Je li moguće da Mosad svrgava Netanyahua? Pentagon javno otkrio tko potiče prosvjede u Izraelu

Vlada kaže da su procjene u procurjelim američkim dokumentima ‘lažne i bez ikakve osnove’

Izraelska obavještajna agencija Mossad poticala je svoje osoblje i širu javnost da sudjeluju u masovnim prosvjedima protiv predloženog plana reforme pravosuđa premijera Benjamina Netanyahua, otkrili su dokumenti Pentagona koji su procurili.

Procjena je uključena u ažuriranje Središnje obavještajne agencije od 1. ožujka koje se nalazi u nizu osjetljivih dokumenata američkog ministarstva obrane koji su se nedavno pojavili na internetu, prema izvješćima nekoliko medijskih kuća u nedjelju, uključujući Washington Post i New York Times.

“Početkom ili sredinom veljače,” najviši zapovjednici izraelske vanjske obavještajne službe “zagovarali su da dužnosnici Mossada i izraelski građani prosvjeduju protiv pravosudnih reformi koje je predložila nova izraelska vlada, uključujući nekoliko izričitih poziva na akciju u kojima se osuđuje izraelska vlada”, izvijestili su mediji. . U dopisu nisu navedena imena čelnika Mossada koji su navodno uputili pozive, niti bilo kakvi drugi detalji.

Netanyahuov ured objavio je u nedjelju priopćenje u ime Mossada, odbacujući izvješća i kritizirajući procjenu kao “lažnu i bez ikakve osnove”.

“Mossad i njegovo više osoblje nisu se uopće bavili pitanjem demonstracija i predani su vrijednosti služenja državi koja je vodila Mossad od njegova osnutka”, stoji u priopćenju.

U svom članku NYT tvrdi, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika obrane, da je šef Mossada David Barnea dopustio nekima od nižeg osoblja agencije da sudjeluju u prosvjedima, ali samo u neslužbenom svojstvu.

Prošlog mjeseca nekoliko stotina bivših operativaca Mossada, uključujući pet njegovih bivših šefova, također je potpisalo izjavu kojom osuđuje reformu pravosuđa.

Stotine tisuća ljudi izašlo je na ulice diljem Izraela od siječnja, nakon što je Netanyahu predložio zakonske izmjene koje bi omogućile parlamentu da poništi odluke Vrhovnog suda jednostavnom većinom, dale bi vladi više ovlasti u imenovanju sudaca i ograničile sposobnost najvišeg suda da preispituje zakone koje smatra “nerazumnima”.

Krajem ožujka premijer je smijenio ministra obrane Joaoa Galanta zbog javnog osporavanja remonta. Gallant je upozorio da razdor koji je izazvao u društvu utječe na Izraelske obrambene snage (IDF) i postaje “jasna, neposredna i opipljiva prijetnja sigurnosti države”.

Nekoliko dana kasnije, Netanyahu je popustio pod pritiscima i obustavio reformu, rekavši da će trebati nekoliko tjedana za pregovore o promjenama s oporbom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp