Dalai Lama svojim poljupcem u usta s indijskim dječakom, podigao prašinu u javnosti

Dalai Lama svojim poljupcem u usta s indijskim dječakom, podigao prašinu u javnosti

Dalai Lama je podigao prašinu nakon što je na nedavnom događaju poljubio mladog indijskog dječaka u usta i zamolio ga da mu “popuši” jezik.

Snimka bizarne interakcije, koja se dogodila prošlog mjeseca tijekom događaja za indijsku M3M Foundation, postala je viralna na društvenim mrežama.

Vođa tibetanskog budizma Tenzin Gyatso ugostio je studente i članove zaklade u svom hramu u Dharamshali u Indiji, gdje živi u egzilu.

U videu dječak prilazi mikrofonu i pita: “Mogu li te zagrliti?”

87-godišnji Lama kaže “OK, dođi” i poziva ga na pozornicu.

Dalai Lama mu pokazuje na obraz i kaže “prvi ovdje”, a dječak ga grli i ljubi.

Drži dječaka za ruku i okreće se prema njemu, govoreći “onda i ja mislim dobro” dok pokazuje na svoje usne.

Dalaj Lama je poljubio dječaka u usta.  Slika: Twitter

Duhovni vođa zatim uhvati dječaka za bradu i poljubi ga u usta dok se publika smije.

“I popuši mi jezik”, kaže Dalai Lama dječaku isplazivši jezik.

Pritišću čela jedno uz drugo i dječak nakratko isplazi jezik prije nego što se odmakne, dok ga Dalai Lama razigrano pljesne po prsima i nasmije se.

Dječak se želi odmaknuti, ali mu Dalai Lama odmahuje rukom i prinosi je uz obraz, prije nego što ga povuče za još jedan zagrljaj.

Zatim nudi dječaku neke duhovne savjete, govoreći mu da “gleda [na] ta dobra ljudska bića koja stvaraju mir, sreću” i da ne “ne slijedi ona ljudska bića koja uvijek ubijaju druge ljude”.

Snimka je izazvala pomutnju u Indiji, a neki su njegov čin na internetu označili kao “jeziv” i “odvratan”, dok su njegovi pristaše inzistirali na tome da se “šalio” s dječakom.

Video je također postao viralan na društvenim mrežama na španjolskom jeziku.

“Ovaj video je skandalozan”, napisala je kolumbijska novinarka Vicky Dávila na Twitteru. “Dalai Lama poljubi dječaka koji mu priđe u usta. Prisutni plješću i smiju se umjesto da osude ovu aberaciju.”

Indijska novinska služba Tribune objavila je da ured Dalaj Lame nije odgovorio na telefonske pozive i WhatsApp poruke u kojima se tražio odgovor na reakciju.

Prošlog mjeseca, službeni Twitter račun Središnje tibetanske uprave podijelio je isječak druge polovice interakcije.

“Tijekom sastanka sa studentima i članovima Zaklade M3M u dvorištu Thekchen Choeling Tsuglakhanga, Njegova Svetost 14. Dalai Lama savjetovao je mladom indijskom dječaku da se ugleda na dobro ljudsko biće koje uvijek radi na kultiviranju mira i sreće u svijetu,” Tibet.net je napisao .

Godine 2019. Dalai Lama je bio upleten u polemiku o seksizmu nakon što je primijetio da bi njegova nasljednica bila žena. Rekavši “trebala bi biti privlačna”.

Njegov ured bio je prisiljen izdati ispriku, rekavši da ponekad njegove “neuobičajene primjedbe, koje bi mogle biti zabavne u jednom kulturnom kontekstu, gube humor u prijevodu kada se prenesu u drugi”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp