Ines Knežević – Što bi to bio ilegalan prosvjed?

Ines Knežević – Što bi to bio ilegalan prosvjed?

Upitajmo se – što bi to bio ilegalan prosvjed? Valjda onaj kojeg se ne prijavi, koji dođe spontano kao onaj nigerijski kad su im pokušali uvaliti digitalni novac.

Stanje je takvo da su se vladajući totalno osigurali protiv bilo kakvih iznenađenja. Kad se prosvjed prijavi, imaju dovoljno vremena da se konsolidiraju, istraže pokretače i sudionike prosvjeda, raspišu kazne akterima i još imaju vremena da uvale svoje špijune među prosvjednike i one koji će izazvati nerede. Čak imaju dovoljno vremena i da zakažu dolazak svojim plaćenim novinarima i nakon toga vladajući mogu jesti kokice iz fotelje i gledati namještenu i isforsiranu reportažu.

Znači sve što vladajući ne kontroliraju spada u ilegalno pa tako i prosvjed. Prije sam mislila da državna policija osigurava mir na prosvjedu, ali to nije tako. Pokretači prosvjeda moraju sami angažirati svoje čuvare reda koji će održavati mir među okupljenima. To znači da je državna policija koja se pošalje na mjesto događaja ondje samo u svrhu zastrašivanja i u svrhu živog zida – da brani vladajuće.

I zato se upitajmo – da li mi živimo demokraciju ili je samo umišljamo? Najavljeni prosvjed je isto kao da kažete bračnom partneru: „Ljut (ili ljuta) sam na tebe, najavljujem žustru raspravu među nama za deset dana.“ Teško da biste tako riješili probleme u svojoj vezi. Isti slučaj je i s najavljenim prosvjedom, utrošena energija u ništa, gorak okus u ustima i prije i nakon toga i prolongirani problemi u nedogled. Ovaj je sustav savršeno uređen za vladajuće a ne za nas, ne za narod koji taj isti sustav prisilno plaća.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp