Kinezi tvrde: Miševe smo izliječili od raka dojke u dva tjedna

Kinezi tvrde: Miševe smo izliječili od raka dojke u dva tjedna

Uređaj radi tako da stvara mali mlaz slane vode koji se ubrizgava u tkivo oko tumora iz kojeg se isisava kisik. Istraživači kažu da se baterija sama puni i traje do 500 sati. Uređaj izgladnjuje stanice raka uskraćujući im kisik, što se naziva hipoksija. Tehnika također povećava učinkovitost posebnih lijekova koji ciljano djeluju na područja hipoksičnih stanica.

Glavni autor istraživanja, profesor Fan Zhang sa Sveučilišta Fudan u Šangaju, rekao je da se nakon 14 dana tumor dojke kod miševa kojima je ugrađena baterija u kombinaciji s lijekovima smanjio za 90 posto, a kod četiri miša tumor je nestao potpuno.

“Tumor kod miševa koji nisu imali kombinaciju baterija i lijekova ostao je iste veličine, a na nekim mjestima se povećao”, rekao je Fan.

Lijekovi koji se koriste nazivaju se HAP – hipoksija-aktivni prolijekovi, ali nisu odobreni za kliničku upotrebu zbog ograničenog znanja o njihovoj učinkovitosti. “Tumori obično crpe kisik iz okolnih nekancerogenih tkiva dok rastu, uzrokujući da stanice gladuju za kisikom ili postaju hipoksične. HPA djeluje ciljajući samo na kancerogene stanice, smanjujući štetu zdravim stanicama i smanjujući nuspojave.

Baterija može pokriti tumor i uzimati kisik bez prestanka 14 dana”, rekao je kineski istraživač. Međutim, profesor Randall Johnson sa Sveučilišta Cambridge upozorio je da unošenje hipoksije u stanice raka može dovesti do širenja raka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp