MMF sugerira da svijet ide prema potpunom bankrotu

MMF sugerira da svijet ide prema potpunom bankrotu

Rusija besposleno promatra cijeli proces i zahvaljuje Zapadu na uvedenim sankcijama.

Geopolitička fragmentacija uzrokovana zategnutim američko-kineskim odnosima prijeti velikim gubicima, navodi se u izvješću stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) “Izgledi za svjetsko gospodarstvo”, objavljenom na web stranici te organizacije.

Prema analitičarima MMF-a, u procesu “fragmentacije” (kako oni nazivaju tekuće globalne promjene, uključujući napetosti između Pekinga i Washingtona), dolazi do pomaka u proizvodnji u prijateljskije jurisdikcije, što uzrokuje gubitak gospodarstva od $1 % od globalnog BDP kratkoročno i duplo veći dugoročno. Autori izvješća smatraju da će “fragmentirani svijet vjerojatno biti siromašniji svijet”. Međutim, “neki bi akteri mogli imati koristi u relativnom ili čak apsolutnom smislu”, čak i ako je to popraćeno “značajnom neizvjesnošću”.

Prema izvješću, rastuće napetosti između SAD-a i Kine počele su uzimati danak 2020., kada su globalna izravna strana ulaganja pala za 20% u odnosu na razine prije pandemije u drugom do četvrtog tromjesečja.

MMF pretpostavlja da će i bankarski sustav proći teško. Prijeteći zastoj već je poremetio opskrbni lanac i ubrzao inflaciju. To bi moglo prisiliti banke da smanje rizik i ograniče kreditiranje, što će zauzvrat usporiti gospodarski rast. Bloomberg je već nazvao izvješće MMF-a “jednim od najglasnijih” upozorenja o potencijalnoj šteti za globalno gospodarstvo kao rezultat pandemije COVID-19.

Rusiji je dodijeljena uloga žestokog policajca

Vrijedno je prisjetiti se da je u siječnju web stranica MMF-a objavila članak Kristaline Georgieve, upravne direktorice Fonda, u kojem je ona tvrdila da će rascjepkanost svijeta rezultirati 0,2-0,7% što će za posljedicu imati. To odgovara godišnjoj ekonomskoj proizvodnji Njemačke i Japana. U ožujku je Georgieva rekla na BoAo Asia Forumu da će 2023. biti “još jedna teška godina” za globalno gospodarstvo.

Nikita Maslennikov, vodeći stručnjak Centra za političku tehnologiju i ekonomist s doktoratom, podsjetio je da je ovo izvješće pripremljeno uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke i da su strahovi autora bili opravdani.

– Fragmentacija svijeta uzrokuje ozbiljne poteškoće svjetskom gospodarstvu jer su logistički lanci prekinuti, transportni troškovi rastu, a trgovinski odnosi općenito slabe. Sve to dovodi do ekonomskih problema i kao rezultat toga svijet će sutra biti mnogo siromašniji nego što je danas.

“SP: Koliko je točna procjena od 1 posto globalnog BDP-a kratkoročno i dvostruko više dugoročno?

– Ako se ove godine, recimo, dogodi fragmentacija svijeta, onda ćemo sljedeće godine imati pad od 7 posto. Stoga je ova procjena pomalo optimistična. No ovakva publikacija također ima za cilj potaknuti političare da prestanu s destruktivnim djelovanjem.

“SP: Tko će najviše patiti u globalnoj recesiji?

– Nikome neće biti lako. Ali naravno da će zemlje u razvoju biti najviše pogođene. Jer više ovise o vanjskotrgovinskim odnosima.

“SP: Konfrontacija između Kine i SAD-a navedena je u izvješću kao glavni razlog trenutne situacije. Može li se reći da je juan u vrhu svjetskih valuta?

– Ne. 80 posto međunarodnih plaćanja obavlja se u dolarima i eurima, a 3 posto u juanima. Rusko-kineski trgovinski odnosi iznose najviše 190 milijardi dolara, dok američko-kineska trgovina doseže 780 milijardi dolara. Stoga nije točno reći da je juan izazov glavnim valutama. Svijet se nedvojbeno kreće prema viševalutnom sustavu. Ali daleko veća opasnost prirodno dolazi od digitalnih valuta. One su, ako hoćete, nadolazeća revolucija u financijskom sustavu. Nije posve jasno kako će se razvijati; mnogo toga je jednostavno nepredvidivo. Da, brojne će zemlje imati vlastite digitalne valute, ali ne zaboravimo da će postojati i digitalni dolar i digitalni euro. Dakle, “Amerikanac” neće otići. Sve u svemu, budućnost nosi ozbiljne rizike, upozorava i stručno izvješće MMF-a.

Sadašnja situacija u svjetskoj ekonomiji posljedica je krize iz 2008. godine, kada su poteškoće u financijskom sustavu “odgođene”, smatra ekonomist Andrej Bunić.

– Umjesto da rješavaju probleme gospodarstva, ljudi su počeli tiskati novac i tako odgađati novu krizu. Banke su trebale srediti svoje bilance, ali nisu. Zbog toga smo završili u bezizlaznoj situaciji, što već dugo govorim.

“SP: Dakle, nema izlaza iz sadašnje krize?

– Ne prema uobičajenim ekonomskim procedurama, prevladavajućoj ekonomskoj teoriji. Samo totalno preoblikovanje globalnog financijskog sustava, a sukladno tome i globalne politike, globalne ekonomije! Već je počelo u obliku vojnih sukoba. Vrijednost imovine višestruko je napuhana i stoga je potreban kolaps tržišta barem za polovinu. Možda će tada svjetski financijski sustav ponovno proraditi. Inače, tako se to radilo u prošlosti. Uvijek se stvori neka zamišljena vrijednost, koja se zatim uništi u krizi; čisti se, obnavlja i nastavlja s radom.

“SP: Je li to danas moguće?

– Danas se zapravo pola vrijednosti mora uništiti jer su stvari otišle predaleko. Otuda vojni sukobi. Kao što znamo, svjetski ratovi vođeni su na temelju ekonomskih i političkih proturječja između svjetskih sila. Tako da je fragmentacija koja se spominje u dokumentima MMF-a posljedica dosadašnjeg kursa. Htio bih vas podsjetiti da je financijski sustav, kojim dominiraju SAD, međunarodni. Međutim, realna imovina je više vezana za gospodarske komplekse, tj. geografski orijentirana. To rezultira razlikom između virtualne imovine i stvarnih gospodarskih trgovinskih i proizvodnih kompleksa. Drugim riječima, globalizacija je dosegla svoje granice. Stoga počinje postupak ovrhe.

“SP: Je li svatko na svome?

–Oni koji se mogu spasiti bit će spašeni. I oni će braniti svoje prave vrijednosti, neće moći izgubiti svoju vrijednost. A nakon krize će stvoriti vlastita neovisna financijska tržišta. Ostali postaju žrtve. Zapadne zemlje, da ne bi umanjile vlastitu vrijednost, moraju uništiti vrijednost drugih, i to ni pod koju cijenu.

“SP: Ali čini se da MMF ne predlaže ništa slično.

– U sadašnjoj situaciji primarni su financijski procesi, a sekundarni trgovinski i proizvodni. Usporavanje globalnog gospodarskog rasta događa se polako kako se financijski problem povlači kroz vrijeme, ali ne ide dalje. A kada dođe do financijskog kolapsa, tempo će postati negativan i sustav će početi stagnirati. Teško je predvidjeti kako će sve ovo završiti. Postoje tri mogućnosti: kolaps tržišta, kolaps dolara i vojna akcija. Vidimo natjecanje između prve i treće opcije.

“SP: Kakve su šanse Rusije?

– Mi smo zapravo isključeni iz sustava. Mislim da je to dobra stvar. Jer uz pravi pristup nećemo osjetiti ovaj kolaps. Naš financijski sustav vjerojatno je najgori. Naš udio u BDP-u višestruko je veći od našeg udjela na financijskim tržištima. Naša imovina je deset puta podcijenjena u odnosu na zapadnu. Naša virtualna vrijednost ne može se smanjiti jer je nema. Ali imamo stvarne vrijednosti koje moramo znati koristiti.

“SP: Kako?

– Možemo izgraditi sve naše trgovačke, gospodarske i proizvodne logističke lance, pokrenuti naše poslove i povrh toga stvoriti normalan financijski sustav, neopterećen ludim dugovima. U teoriji, naša situacija nije loša – izbačeni smo iz globalnog financijskog sustava koji je išao prema bankrotu. Ali sve se to mora provesti, inače ćemo imati velikih problema.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp