Njemačka ovog tjedna zauvijek zatvara svoje nuklearne elektrane

Njemačka ovog tjedna zauvijek zatvara svoje nuklearne elektrane

Njemačka je bila prisiljena odgoditi zatvaranje svoje tri preostale tvornice nakon ruske specijalne operacije u Ukrajini – ali planovi su sada spremni za realizaciju.

Njemačka je na putu da zatvori svoje tri preostale nuklearne elektrane u subotu.

Zemlja je počela postupno ukidati nuklearnu energiju prije više od 20 godina – ali planovi su eskalirali nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. u Japanu.

Naknadne demonstracije protiv nuklearnog oružja u Njemačkoj potaknule su tadašnju kancelarku Angelu Merkel da nastavi s planovima za zatvaranje svih preostalih njemačkih nuklearnih elektrana do 2022.

Od 2003. zatvoreno je šesnaest reaktora.

Međutim, Njemačka je bila prisiljena odgoditi zatvaranje tri preostale elektrane nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom Europi zbog sankcija EU-a, što je izazvalo strah od zimske krize goriva.

Izmijenjeni rok od 15. travnja 2023. dovest će do zatvaranja postrojenja u Emslandu u sjevernoj pokrajini Donjoj Saskoj, a reaktori Isar 2 i Neckarvestheim bit će zatvoreni ovaj tjedan.

Ovo dolazi u trenutku kada se mnoge druge zemlje – uključujući UK – okreću nuklearnoj energiji kako bi osigurale zeleniju energiju, jer proizvodi električnu energiju bez emisija koje uzrokuju zagrijavanje klime izgaranjem fosilnih goriva.

Također može povećati energetsku sigurnost ako se proizvodi u zemlji i može pomoći zemljama da prebace električnu energiju s ruskog plina. Međutim, izgradnja zahtijeva dosta vremena i novca.

U studenom je britanska vlada najavila financiranje od 700 milijuna funti za planiranu nuklearnu elektranu Sizewell C u Suffolku.

Ministri su rekli da će postrojenje stvoriti 10.000 visokokvalificiranih radnih mjesta i osigurati pouzdanu energiju s niskom razinom ugljika za ekvivalent šest milijuna domova tijekom više od 50 godina.

A u proljetnom proračunu kancelar Jeremy Hunt otkrio je planove za Great British Nuclear, iako je to najavljeno mnogo puta prije.

Rekao je da će novo upravljačko tijelo ponuditi “mogućnosti u čitavom nuklearnom opskrbnom lancu za pomoć u osiguravanju do četvrtine naše električne energije do 2050. godine”.

Njemačka se još uvijek suočava s glavoboljom kako zamijeniti svoje nuklearne elektrane.

Ugljen još uvijek čini trećinu proizvodnje električne energije u Njemačkoj, ali je najavila planove za zatvaranje svih elektrana na ugljen u zemlji do 2038., s prvim valom zatvaranja 2030.

Puno ulaže u solarnu tehnologiju i tehnologiju vjetra, no mnogi se boje da trenutna stopa napretka u obnovljivoj energiji neće biti dovoljna da Njemačka ispuni vlastite ciljeve zelene energije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp