Psi roboti patroliraju ulicama New Yorka

Psi roboti patroliraju ulicama New Yorka

New York – Uz prave policajce, sada će i psi roboti patrolirati ulicama New Yorka. Ova je vijest odjeknula diljem svijeta. Umjetna inteligencija polako, ali sigurno ulazi u sve pore suvremenog života, preuzimajući uloge koje su do jučer pripadale samo ljudima. 

Gradonačelnik Eric Adams rekao je u utorak da pretražuje svijet u potrazi za najnovijom tehnologijom kako bi njujoršku policiju stavio na čelo borbe protiv kriminala.

Iz daleke, daleke galaksije – ili barem s Times Squarea – njujorška policija ušla je u 21. stoljeće s robotima za borbu protiv kriminala koji patroliraju stanicama podzemne željeznice.

Roboti doista mogu razgovarati, bilo s ljudima u nevolji ili s negativcima.

“Zdravo gradonačelniče Adams, ovdje smo da obavimo stvari”, rekao je jedan.

Ali to nije sve. Tu je i sustav StarChase koji izbjegava opasne jurnjave automobilima postavljanjem GPS oznake, bilo korištenjem montiranih ili ručnih bacača.

Osim toga, robotski uređaj nazvan Digidog dizajniran je za pomoć NYPD-u u istrazi visokorizičnih ili opasnih incidenata.

“Želimo da javnost zna da će korištenje ovih tehnologija biti transparentno, dosljedno i uvijek u suradnji s ljudima kojima služimo”, rekao je povjerenik NYPD-a Kichant Sewell.

Sewell je reagirao na intenzivnu reakciju zajednice koja se dogodila prvi put kada je njujorška policija pokušala upotrijebiti futuristički Digidog tijekom de Blasiove administracije. Neki su to opisali kao manifestaciju pretjerano agresivne policijske taktike koja se koristi u siromašnim zajednicama.

“Vjerujem da tehnologija postoji. Ne možemo se toga bojati, a kao što je povjerenik rekao, transparentnost je ključ”, rekao je Adams.

Određene skupine napale su najnoviji pohod grada na 21. stoljeće, uključujući Communities United for Police Reform, koji je rekao: “Moramo ulagati u stanovanje, obrazovanje, mentalno zdravlje i programe zajednice koji će nas čuvati sigurnima, a ne ulagati u nove i skupe tehnologije da nas dalje kriminaliziraju”.

“Ako nismo voljni ići naprijed i koristiti tehnologiju za pravilnu zaštitu gradova, onda nećete držati korak s onima koji rade štetne stvari kako bi povrijedili Njujorčane”, rekao je Adams.

Digidog je težak 32 kg i kreće se maksimalnom brzinom od 5,6 km/h. Policija ga naziva “idealnim za pregovore o taocima, zabarikadirane osobe, opasne kemijske/radijacijske zone i druge opasne incidente”. Digidog je sposoban za dvosmjernu komunikaciju i može biti opremljen različitim uređajima za detekciju. Provest će se ovog ljeta.

NYPD inzistira na tome da Digidog nikada neće nositi oružje niti se koristiti u svrhe nadzora.

Dužnosnici kažu da bi se rado sastali sa zainteresiranim vođama zajednice da objasne novu tehnologiju i njenu važnost u borbi protiv kriminala. Robotizacija brojnih zanimanja, kao što vidimo iz priloženog, uzima sve više maha.

Izvor: The Telegraph, CBS News, YouTube

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp