Zastupnici Floride uskoro će odobriti smrtnu kaznu za pedofile

Zastupnici Floride uskoro će odobriti smrtnu kaznu za pedofile

Očekuje se da će zastupnici Floride usvojiti zakon koji će omogućiti pogubljenje osoba osuđenih za pedofiliju u toj državi. Ako se usvoji, sudovi bi pedofile mogli osuditi na smrt ako se proglase krivima za seksualni napad na dijete mlađe od 12 godina.

Prema izvješću CBS Newsa, Zastupnički dom raspravljat će o svojoj verziji prijedloga zakona (HB 1297) u četvrtak, dok je verziju Senata (SB 1342) već odobrio Odbor za pravila u utorak, dopuštajući da se proslijedi Senatu u punom sastavu.

Zanimljivo je da je Vrhovni sud ranije presudio da je izricanje smrtne kazne u slučajevima silovanja neustavno. No, uz sadašnje suce, ova bi se presuda mogla promijeniti.

U Sjedinjenim Američkim Državama nije bilo pogubljenja za zločin koji nije uključivao ubojstvo od 1964. godine.

Nakon usvajanja zakona u Odboru za pravila, Jonathan Martin, bivši tužitelj i sponzor zakona u Senatu, izdao je upozorenje zlostavljačima djece, navodeći da će oni koji siluju djecu, bez obzira na dob, biti suočeni sa smrtnom kaznom.

Međutim, Aaron Wayt, koji je na sastanku predstavljao Udrugu odvjetnika obrane u kaznenom postupku Floride, oštro je kritizirao zakon. Wayt je branio pedofile od smrtne kazne tvrdeći da mu je stalo do žrtava, stoji u izvješću CBS-a.

“Ovaj zakon poziva na duži, skuplji (pravni) proces za žrtvu i njihovu obitelj kroz koji će morati proći”, rekao je Wayt.

“Iako je ovaj zločin, svatko tko je za njega osuđen, vrijedan prezira, sam Ustav, sudska praksa, Vrhovni sud zahtijevaju maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dakle, iako to nije osveta koju svi želimo, to je pravda koju ustav zahtijeva.”

U međuvremenu, čelnica manjine u Senatu Lauren Book, demokratkinja i žrtva zlostavljanja djece, čini se da podržava prijedlog zakona.

“To je doživotna robija koja se izriče maloj djeci”, rekla je Book.

“U ovom prijedlogu zakona govorimo o najmlađima. Ja sam bio jedan od te djece. I dan danas, u dobi od 38 godina, nosim se sa vrlo stvarnim, trajnim posljedicama ovog zločina. Nikada ne nestaje. Ponekad zatvoriš oči i vidiš to. Nemam priliku zaustaviti to.”

Izvješće CBS-a objašnjava: “Prema prijedlozima zakona, optuženici bi mogli dobiti smrtnu kaznu na temelju preporuka najmanje osam od 12 porotnika.

Suci bi imali diskrecijsko pravo izreći smrtnu kaznu ili osuditi optuženike na doživotni zatvor. Ako manje od osam porotnika preporuči smrt, optuženi će dobiti doživotnu robiju. Trenutačno su potrebne jednoglasne preporuke porote prije nego što suci mogu izreći smrtnu kaznu u slučajevima ubojstva.

Ali zakonodavci su također spremni promijeniti taj uvjet tako da se smrtna kazna može izreći na temelju preporuke osam od 12 porotnika. Senat je već odobrio takav amandman i Dom će ga razmotriti u četvrtak.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp