Guverner Floride Ron DeSantis potpisao zakon o zabrani pobačaja nakon šest tjedana

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao zakon o zabrani pobačaja nakon šest tjedana

Guverner Floride Ron DeSantis u četvrtak navečer potpisao je zakon o zabrani pobačaja nakon šest tjedana, nedugo nakon što je Zastupnički dom Floride usvojio zakon.

“Ponosni smo što podržavamo život i obitelj u državi Floridi”, rekao je DeSantis u izjavi . “Pozdravljam zakonodavstvo na donošenju Zakona o zaštiti otkucaja srca koji proširuje zaštitu života i pruža dodatna sredstva za mlade majke i obitelji.”

DeSantisov ured objavio je njegovu fotografiju kako potpisuje zakon dok ga nekoliko desetaka zastupnika promatra. “Dok su druge države poput Kalifornije i New Yorka legalizirale čedomorstvo do rođenja, guverner DeSantis donio je povijesne mjere za obranu dostojanstva ljudskog života i transformirao Floridu u državu koja je naklonjena obitelji”, navodi se u priopćenju njegova ureda.

DeSantis je prethodno potpisao zakon o zabrani 15-tjednog pobačaja u Floridi 2022. i nagovijestio je da će podržati daljnja ograničenja postupka. Novi zakon će stupiti na snagu samo ako se zabrana od 15 tjedana potvrdi u pravnom sporu koji je u tijeku i trenutno je pred državnim Vrhovnim sudom , koji je pod kontrolom konzervativaca.

Zakon ( pdf ) koji je DeSantis potpisao kasno u četvrtak poznat je kao  Senatski zakon 300  ili Zakon o zaštiti otkucaja srca.

Iznimke

Postoje iznimke za slučajeve u kojima je pobačaj “nužan kako bi se spasio život trudnice ili izbjegao ozbiljan rizik od značajnog i nepovratnog fizičkog oštećenja glavne tjelesne funkcije trudnice osim psihičkog stanja.” Pisanu odluku moraju donijeti dva liječnika—ili jedan, ako drugi nije dostupan.

Žene su također izuzete od zabrane ako njihova trudnoća još nije u trećem tromjesečju, a nerođeno dijete ima “fatalnu abnormalnost fetusa”. To također moraju pismeno ovjeriti dva liječnika.

Nadalje, za žrtve silovanja, incesta ili trgovine ljudima, trudnica može dobiti pobačaj ako je mlađa od 15 tjedana. Da bi to učinila, mora dostaviti presliku zabrane prilaska, policijsko izvješće, zdravstveni karton ili drugu dokumentaciju koja dokazuje da je žrtva silovanja, incesta ili trgovine ljudima.

Liječnici ili bilo tko za koga se utvrdi da je “aktivno” sudjelovao u pobačaju kršeći zabranu suočava se s optužbom za kazneno djelo trećeg stupnja. Ako žena umre u procesu pobačaja koji krši zabranu, osoba za koju se utvrdi da je izvršila ili aktivno sudjelovala u pobačaju suočava se s optužbom za kazneno djelo drugog stupnja.

Novi zakon također blokira korištenje državnih sredstava za pomoć ženi u dobivanju pobačaja iz druge države ili korištenje telezdravstva ili pošte za primanje lijekova koji potiču pobačaj.

Državni dom ima republikansku supervećinu koja je ranije u četvrtak usvojila zakon sa 70-40 glasova. Zakon je prvi put usvojen u državnom senatu 3. travnja glasovanjem 26-13.

Izvor: The Epoch Times, Ron DeSantis 46th Governor of Florida

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp