SAD: Savezni istražitelji tragaju za osobom koja je podijelila strogo povjerljive dokumente o ratu u Ukrajini

SAD: Savezni istražitelji tragaju za osobom koja je podijelila strogo povjerljive dokumente o ratu u Ukrajini

Savezni istražitelji tragaju za osobom koja je podijelila strogo povjerljive dokumente koji otkrivaju vladine tajne o ratu u Ukrajini.

Vođa male online chat grupe u koju je posljednjih mjeseci procurilo mnoštvo povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata 21-godišnji je član obavještajnog krila Zračne nacionalne garde Massachusettsa, prema intervjuima i dokumentima koje je pregledao The New York Times.

Pripadnik Nacionalne garde, identificiran kao Jack Teichera, nadgledao je privatnu online grupu pod nazivom Thug Shaker Central, gdje se oko 20 do 30 ljudi, uglavnom mladića i tinejdžera, navodno okupilo oko zajedničke ljubavi prema oružju, rasističkim online memovima i video igrama.

Dva američka dužnosnika potvrdila su da istražitelji žele razgovarati s pilotom Teicherom o curenju vladinih dokumenata privatnoj online grupi. Jedan je dužnosnik rekao da bi pilot Teicher mogao imati informacije relevantne za istragu.

Savezni istražitelji već danima tragaju za osobom koja je procurila informacije na internetu, ali nisu identificirali Teixeiru ili bilo koga drugog kao osumnjičenika. FBI je odbio komentirati.

Počevši od prije nekoliko mjeseci, jedan je korisnik objavio stotine stranica obavještajnih brifinga u maloj grupi za chat, držeći predavanja svojim članovima, koji su se povezali tijekom izolacije zbog pandemije, o važnosti ostajanja u toku sa svjetskim događajima.

Jesu li dokumenti pravi? Da, kažu službenici – barem, uglavnom. Čini se da su neki od dokumenata izmijenjeni, rekli su dužnosnici. Američki dužnosnici uznemireni su ovim otkrivanjem povjerljivih podataka, a FBI radi na utvrđivanju izvora curenja podataka.

New York Times je razgovarao s četiri člana chat grupe Thug Shaker Central, od kojih je jedan rekao da poznaje osobu koja je objavila informaciju da ga je osobno sreo i nazvao ga OG. Prijatelji su ga opisali kao starijeg od većine grupe, koji su bili u tinejdžerskim godinama, i neprikosnovenog vođu. Jedan od prijatelja rekao je da je OG kroz svoj rad imao pristup obavještajnim dokumentima.

Iako prijatelji igrača ne žele identificirati vođu grupe po imenu, trag digitalnih dokaza koje je prikupio The Times vodi do osumnjičenika.

Times je uspio povezati osumnjičenika s drugim članovima Thug Shaker Centrala putem njegovog online gaming profila i drugih zapisa. Detalji interijera Teixeirine kuće iz djetinjstva — objavljeni na društvenim mrežama na obiteljskim fotografijama — također se podudaraju s detaljima na marginama nekih fotografija procurjelih povjerljivih dokumenata.

Times je također utvrdio, putem postova na društvenim mrežama i vojne evidencije, da je pilot Teixeira uvršten u 102. obavještajno krilo Zračne nacionalne garde Massachusettsa. Objave na službenoj Facebook stranici postrojbe čestitale su njemu i njegovim kolegama na promaknuću u prvu klasu zrakoplovaca u srpnju 2022.

U četvrtak je predsjednik Biden rekao da su Sjedinjene Države “približene” pronalaženju odgovora o curenju informacija.

“U tijeku je potpuna istraga, kao što znate, s obavještajnom zajednicom i Ministarstvom pravosuđa, a oni se približavaju”, rekao je gospodin Biden novinarima tijekom posjeta Dublinu.

Članovi Thug Shaker Centrala koji su razgovarali s The Timesom rekli su da su dokumenti o kojima su razgovarali na internetu trebali biti samo u informativne svrhe. Dok su se mnogi odnosili na rat u Ukrajini, članovi su rekli da nisu zauzeli strane u sukobu.

Dokumenti su, rekli su, počeli privlačiti širu pozornost kada je jedan od tinejdžerskih članova skupine uzeo nekoliko desetaka njih i objavio ih na javnom internetskom forumu. Odatle su ih preuzeli Telegram kanali na ruskom jeziku, a potom i The New York Times, koji je prvi izvijestio o njima.

Osoba koja je objavila ovu informaciju, rekli su, nije bila zviždač, a tajni dokumenti nikada nisu trebali napustiti njihov mali kutak interneta.

“Ovaj tip je bio kršćanin, protiv rata, samo je htio neke od svojih prijatelja obavijestiti što se događa”, rekao je jedan od njegovih prijatelja iz zajednice, 17-godišnji maturant srednje škole. “Imamo neke ljude u našoj grupi koji su u Ukrajini.” Volimo borbene igre, volimo ratne igre.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp