Ujedinjeni Narodi traže nove još veće ovlasti za globalne izvanredne situacije

Ujedinjeni Narodi traže nove još veće ovlasti za globalne izvanredne situacije

Ujedinjeni narodi traže sveobuhvatne nove ovlasti i jače alate za “globalno upravljanje” kako bi se nosili s međunarodnim izvanrednim situacijama kao što su pandemije i gospodarske krize, otkriva novo izvješće o politici UN-a, a čini se da Bidenova administracija podupire prijedlog.

Plan za stvaranje “Platforme za hitne slučajeve”, koja bi uključivala skup protokola koji se aktiviraju tijekom kriza koje bi mogle utjecati na milijarde ljudi, već je izazvao snažnu zabrinutost i kritike američkih političara i analitičara.

Među onima koji su izrazili zabrinutost bio je i predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul (R-Texas), čiji odbor nadzire američku vanjsku politiku i sudjelovanje u međunarodnim organizacijama.

“Moramo biti sigurni da svaki globalni protokol ili platforma kojom upravlja UN poštuje nacionalni suverenitet SAD-a i dolare poreznih obveznika”, rekao je McCall za The Epoch Times.

Također je izrazio zabrinutost da predložena platforma proširuje američke ovlasti i financiranje te definicije “hitnog stanja” i “krize” kako bi uključile, primjerice, klimatske promjene.

UN-ovi dokumenti i izjave koje su u ožujku objavili ključni čelnici globalne organizacije jasno pokazuju da su klimatske promjene glavni dio hitnog plana UN-a.

Drugi kritičari koji su razgovarali s The Epoch Timesom izrazili su zabrinutost zbog utjecaja Komunističke partije Kine (KPK) u UN-u, dobro dokumentiranih problema s korupcijom globalne organizacije i njezinih dosadašnjih rezultata u suočavanju s prethodnim hitnim slučajevima.

“Dopustiti Ujedinjenim narodima da se pozabave ovim pitanjem jednako je stavljanju KPK na čelo globalne izvanredne situacije”, rekao je bivši pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodne organizacije Kevin Moley za Epoch Times.

Vizija UN-a za odgovor na globalne krize

U sažetku politike pod nazivom “Jačanje međunarodnog odgovora na složene šokove – platforma za izvanredne situacije,” Naš zajednički plan, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres iznio je svoju viziju osnaživanja globalne organizacije da se nosi s globalnim krizama.

“Izazovi s kojima se suočavamo mogu se riješiti samo jačom međunarodnom suradnjom”, rekao je Guterres, pozivajući na “jačanje globalnog upravljanja” za sadašnje i buduće generacije.

Politički sažetak se nadovezuje na raniji dokument “Zajednički plan” i dolazi dok čelnici UN-a iznose planove za “Budući samit” koji će se održati tijekom godišnjeg sastanka Opće skupštine na visokoj razini u rujnu.

Kad bi zemlje članice dobile zeleno svjetlo, globalni protokoli za hitne slučajeve bili bi “automatski aktivirani” u slučaju globalne krize, “bez obzira na vrstu ili prirodu krize”, rekao je čelnik UN-a.

Protokoli bi okupili sve vrste institucija, uključujući nacionalne vlade, međunarodne institucije i privatni sektor. U konačnici, svi bi morali priznati “glavnu ulogu međuvladinih tijela [kao što su agencije UN-a] u donošenju odluka”, stoji u dokumentu.

“Platforma za hitne slučajeve, nakon što se sazove, bila bi alat za sustav Ujedinjenih naroda za provedbu odluka koje su donijela relevantna tijela”, navodi se u sažetku politike.

Potpora Ministarstva vanjskih poslova

Glasnogovornik američkog State Departmenta sugerirao je da Bidenova administracija podržava plan.

“Administracija je jasno izrazila svoje čvrsto uvjerenje da se nacionalnoj sigurnosti SAD-a najbolje služi aktivnim i sveobuhvatnim angažmanom s UN-om i drugim međunarodnim organizacijama”, rekao je glasnogovornik Epoch Timesu u izjavi poslanoj e-poštom o prijedlogu.

“UN je učinkovit, transparentan i odgovoran onoliko koliko to zahtijeva njegovo članstvo, a SAD neumorno radi kako bi osigurao da UN ispuni te zahtjeve.”

Prijedlog UN-a dolazi u trenutku kada je multimilijarder Bill Gates, jedan od najistaknutijih glasova tijekom krize COVID-19 i glavni financijer Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i cjepiva, pozvao na globalnu “vatrogasnu brigadu” koja bi se nosila s međunarodnim zdravstveni hitni slučajevi.

Pišući prošlog mjeseca za New York Times, Gates je rekao da bi “Globalni zdravstveni korpus za hitne slučajeve” mogao “krenuti u akciju čim se pojavi opasnost”.

“Globalni zdravstveni zbor za hitne slučajeve bit će veliki korak naprijed prema budućnosti bez pandemije”, napisao je Gates u autorskom tekstu. “Pitanje je imamo li dovoljno predviđanja ulagati u tu budućnost sada prije nego što bude prekasno.”

Protokol UN-a o izvanrednim situacijama

Guterres, koji traži od vlada da odobre njegov plan kasnije ove godine, rekao je da rizici rastu i postaju sve složeniji.

“Unaprijeđena međunarodna suradnja jedini je način na koji možemo adekvatno odgovoriti na ove šokove, a Ujedinjeni narodi su jedina organizacija koja ima doseg i legitimitet da se okupi na najvišoj razini i potakne globalnu akciju”, rekao je. “Moramo nastaviti jačati multilateralni sustav kako bi se mogao suočiti s izazovima sutrašnjice.”

Nije jasno što bi točno predstavljalo hitan slučaj koji bi pokrenuo hitnu reakciju UN-a.

Međutim, u dokumentu se navodi da krize bez “globalnih posljedica” “ne moraju nužno” biti kategorizirane kao hitne situacije koje zahtijevaju intervenciju UN-a. Drugim riječima, neke krize koje nemaju globalne posljedice mogle bi izazvati odgovor UN-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp