Razotkriven tajni dogovor NATO-a i premijera Orbana

Razotkriven tajni dogovor NATO-a i premijera Orbana

Američki obavještajni dokumenti pokazuju da Mađarska potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere, piše Jutarnji list.

Portal Politico došao je u posjed 50 stranica dokumenata na kojima se, između ostalog, analizira i uloga Mađarske u ukrajinskom ratu te se posredno spominje i Hrvatska. Dokumenti otkrivaju kako je s Mađarskom možda sklopljen tajni dogovor da saveznicima potajno dopusti korištenje zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci.

Politico tvrdi da se u dokumentima spominje plan da ukrajinski piloti helikopterima, koje je Hrvatska donirala Ukrajini, iz Hrvatske u Ukrajinu prelete kroz mađarski zračni prostor. Navodi se da je plan u suprotnosti s medijskim izvješćima koja ukazuju na to da će helikopteri biti prebačeni kopnenim ili zračnim putem preko Poljske. 

Zasad nema službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini, a neslužbene informacije Jutarnjeg lista od prije nekoliko tjedana ukazuju na to da je transport helikoptera počeo te da su prva tri otišla iz Hrvatske.

Informacija da se mađarske vlasti tajno dogovaraju s NATO-om o ustupanju zračnog prostora za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci težak je udarac mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji je javno uvijek odbijao bilo kakvu mogućnost da se mađarski teritorij, što uključuje i zračni prostor, koristi za transport oružja Ukrajini.

Kolona od 12 šlepera s hrvatskim topovima i streljivom namijenjenim Ukrajini u kolovozu 2022. godine snimljena je kod graničnog prijelaza Macelj jer su prema Ukrajini morali putovati preko Austrije i Slovačke umjesto preko Mađarske.

U međuvremenu je, čini se, ipak postignut tajni dogovor s Orbanom o korištenju mađarskog teritorija. Ova informacija u javnost je izašla u trenutku kada je počela žestoka diplomatska ofenziva SAD-a protiv Orbana, koja uključuje i sankcije protiv Mađarske, čiji premijer i dalje odbija pristati na ulazak Švedske u NATO te je i dalje u bliskim odnosima s Vladimirom Putinom.

Objavom ovih informacija Orbana se želi prokazati kao dvoličnu osobu koja javno govori jedno, a u stvarnosti radi nešto sasvim drugo. Stoga mnogi politički komentatori javno procjenjuju da je SAD ove dokumente namjerno pustio u javnost kako bi se Washington obračunao sa saveznicima s kojima nije u dobrim odnosima. A Mađarska je sigurno jedan od njih, piše Jutarnji list.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp