Njemačka pojačava cenzuru interneta

Njemačka pojačava cenzuru interneta

Njemačka planira nastaviti suzbijanje tzv. ‘govora mržnje’ i štetnog sadržaja blokiranjem korisnika i prisiljavanjem internetskih platformi da otkriju identitet korisnika koji ‘šire mržnju’. Stvara se zakonski okvir za pojačavanje cenzure interneta u Njemačkoj. Za očekivati je da će se slični zakoni donositi u svim zemljama svijeta i da će se uskoro internet kao prividni prostor slobode pretvoriti u jedan veliki digitalni zatvor i mračan prostor pun tišine…

Trenutačno, Zakon o online zaštiti (NetzDG) ​​drži društvene mreže odgovornima za uklanjanje sadržaja koji sadrži navodni ‘govor mržnje’. A ‘govorom mržnje’ može biti proglašeno bilo što, ovisno o kutu gledanja i selektivno i tendenciozno izabranim argumentima.

No, na tvrtkama je da odluče hoće li blokirati korisnike ili ne, prenosi The Local.

Ministarstvo pravosuđa ovaj je tjedan izradilo ključne točke “zakona protiv digitalnog nasilja”. Plan se odnosi na “notorne prekršitelje u digitalnom prostoru” i ima za cilj pomoći u slučajevima kada je identitet počinitelja nejasan.

Sud bi odlučio koliko je vremena “razmjerno” za blokiranje naloga. Dodatno, blokiranje bi se primijenilo samo ako sve ostale opcije, uključujući brisanje postova, ne obeshrabruju korisnika od širenja mržnje.

Vlasnik računa bit će obaviješten da je njegov račun u opasnosti od blokiranja i bit će mu dana prilika komentirati problem. S obzirom da smo svi upoznati s prljavim metodama kojima se služe cenzori na lokalnoj razini na kojoj konstantno blokiraju račune ljudima bez imalo srama, bez ikakvih upozorenje i bez prava na žalbu, ovo zvuči kao kamilica koju će sada na svojoj koži osjetiti Nijemci.

Sve ovo što se događa na polju cenzure diljem svijeta jasan je znak da se Internet kao slobodan prostor razmjene mišljenja i stavova polako, ali sigurno i to velikom brzinom gasi pred našim očima. Donose se zakoni koji će državama omogućiti jaču cenzuru i potpuno gušenje slobode govora. Sve što nije u skladu sa zadanim narativom bit će proglašeno ‘dezinformacijom’ i ‘govorom mržnje’. Pametnom dosta.

Izvor: ReclaimTheNet

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp