Ukrajina je zabranila svojim sportašima i sportskim ekipama sudjelovanje u bilo kakvom sportskom događaju s Rusima

Ukrajina je zabranila svojim sportašima i sportskim ekipama sudjelovanje u bilo kakvom sportskom događaju s Rusima

Ukrajinska vlada zabranila je svojim nacionalnim sportskim timovima natjecanje u međunarodnim natjecanjima koja uključuju sportaše iz Rusije i njezinog saveznika Bjelorusije.

Dekret koji je objavilo Ministarstvo mladeži i sporta slijedi nakon protivljenja Ukrajine naporima Međunarodnog olimpijskog odbora da reintegrira ruske i bjeloruske natjecatelje u natjecanja kao neutralne timove bez nacionalnih simbola.

To bi moglo izvršiti pritisak na svjetska sportska tijela da biraju između prihvaćanja Rusije i Bjelorusije ili riskiranja ukrajinskog bojkota.

Nakon što je Ukrajina prošlog mjeseca signalizirala da će nastojati spriječiti svoje sportaše da se natječu protiv Rusije i Bjelorusije, MOO je rekao da bi svaki takav potez “samo naštetio zajednici ukrajinskih sportaša”. MOO nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar u petak.

Propis se odnosi samo na delegacije nacionalnih timova i nije jasno hoće li utjecati na pojedinačne ukrajinske igrače na muškoj i ženskoj teniskoj turneji, gdje su ruski i bjeloruski igrači nastavili igrati kao neutralni.

Također nije bilo jasno kako bi ta mjera mogla utjecati na muški nogomet usred tekućih kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine. Europsko nogometno tijelo UEFA dopušta Bjelorusiji da se natječe, ali ne i Rusiji. Ukrajina i Bjelorusija igraju u različitim kvalifikacijskim skupinama i ne mogu zajedno biti ždrijebane u doigravanju.

Odluka vlade izazvala je kritike Vladislava Heraskevicha, koji se natjecao na prošlogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama. “Ako su ukrajinski predstavnici odsutni s natjecanja, to znači da potpuno napuštamo međunarodne sportske platforme i dopuštamo Rusiji/Bjeloruiji da promiču svoje narative i propagandu.” Ovo je ‘bijela zastava’ ukrajinske sportske zajednice”, napisao je na Twitteru.

MOO je prvobitno prošle godine preporučio sportskim tijelima da isključe ruske i bjeloruske sportaše iz sigurnosnih razloga, ali sada zagovara njihovu ponovnu integraciju kao neutralne, tvrdeći da je opća zabrana diskriminirajuća. MOO i dalje preporučuje zabranu Rusima i Bjelorusima koji imaju veze s vojskom, a njegova preporuka pokriva samo pojedinačna, a ne timska natjecanja.

Međunarodni sportski savezi nisu obavezni provoditi preporuke MOO-a, a samo su neki odredili rok za prijem neutralnih sportaša iz Rusije ili Bjelorusije. MOO također još nije objavio odluku o Olimpijskim igrama u Parizu.

Ukrajina je bojkotirala kvalifikacije za olimpijski džudo prošle godine kada je upravno tijelo sporta dopustilo Rusima, uključujući nekoliko pripadnika vojske zemlje, da sudjeluju kao neutralni sportaši. Ukrajinski dužnosnici ranije nisu isključili mogućnost bojkota Olimpijskih igara u Parizu umjesto natjecanja protiv Rusa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp