Vlasti u Kini zahtijevaju da sustavi umjetne inteligencije propagiraju komunizam

Vlasti u Kini zahtijevaju da sustavi umjetne inteligencije propagiraju komunizam

Kineska uprava za kiberprostor (CAC) objavila je u utorak nacrt propisa koji zahtijevaju da chat sustavi umjetne inteligencije (AI) “odražavaju temeljne vrijednosti socijalizma” i povrate propagandu Komunističke partije.

Novi propisi CAC-a navode da sustavi umjetne inteligencije, poput OpenAI-jevog poznatog ChatGPT-a i njegovih budućih kineskih imitatora, “ne smiju sadržavati subverziju državne vlasti, subverziju socijalističkog sustava, poticanje na podjelu zemlje, potkopavanje nacionalnog jedinstva [ili] promicanje terorizma [i] ekstremizam.”

Sustavima umjetne inteligencije također će biti zabranjeno prikazivanje sadržaja koji “mogu narušiti ekonomski i društveni poredak”. Tvrtke koje stvaraju proizvode umjetne inteligencije morat će se podvrgnuti režimu sigurnosne provjere.

Radio Free Asia (RFA) primijetio je da su to sve propagandne fraze koje kineska Komunistička partija rutinski koristi kako bi delegitimizirala sve oblike političkog neslaganja.

Iako je CAC inzistirao na tome da potiče “inovacije” u područjima kao što je umjetna inteligencija, RFA je citirao i kineske i međunarodne promatrače koji kažu da bi nova pravila ozbiljno ometala ili u potpunosti ubila istraživanja umjetne inteligencije, posebice zato što su kreatori takvih programa i njihovi korisnici mogao biti kažnjen zbog kršenja strogih kodeksa govora i ponašanja.

Strogi propisi također bi kineskim AI sustavima omogućili pristup daleko manje podataka nego što zapadni sustavi mogu pristupiti, što bi njihovu izvedbu učinilo lošijom.

“Diktatorski režim uvijek će nastojati sve kontrolirati, ali ovo je smiješan pristup.” Ograničavanje takvih stvari jednako je ograničavanju same umjetne inteligencije, zbog čega će kineska umjetna inteligencija zaostajati za ostatkom svijeta. Sve što će Kina tada moći učiniti jest ukrasti tehnologiju drugih ljudi,” rugao se australski istraživač Zhang Xiaogang.

“Osnovna vrijednost Komunističke partije Kine je ostati na vlasti.” Da bi to učinila, na raspolaganju ima dva alata: pištolj i olovku, a olovka je mjesto gdje ide ideologija. “Komunistička partija radije ne bi dopustila razvoj industrije ako bi to moglo ugroziti njezinu ideološku kontrolu”, uzdisali su mediji. komentator Wang Jian.

Wall Street Journal (VSJ) nagađa da su kineski autoritarni vladari zacijelo duboko zabrinuti zbog gubitka kontrole nad umjetnom inteligencijom kako bi danas unaprijedili tako strog skup govornih kodova jer su proteklih nekoliko mjeseci bjesomučno pokušavali uvjeriti i domaće poduzetnike i strane investitore da je Pekinški politički udar na tehnološku industriju završen.

WSJ je ukazao na nekoliko nedavnih događaja koji su možda uvjerili kinesku Komunističku partiju da pooštri svoju kontrolu nad potrošačkom tehnologijom vođenom umjetnom inteligencijom:

Najava kineskog regulatora stigla je istog dana kada je Alibaba Group Holding Ltd. predstavila je svoj veliki jezični model, nazvan Tongii Qianwei, koji planira integrirati u proizvode uključujući svoju tražilicu i glasovnog asistenta, kao i zabavu i e-trgovinu.

Dan ranije, SenseTime Group Inc., najpoznatiji po proizvodima za nadzor kao što su sustavi za prepoznavanje lica, lansirao je uslugu sličnu ChatGPT-u, SenseChat, i klaster aplikacija temeljen na velikom sustavu AI modela SenseNova. Huawei Technologies Co. objavio je u subotu da je uveo usluge temeljene na Pangu, zbirci velikih AI modela koje razvija od 2019., za poslovne korisnike u industrijama uključujući financije, farmaciju i meteorologiju.

Bilo je nekih zabavnih primjera umjetne inteligencije koja se pojavila na internetu i odmah dala izjave koje su užasnule kineske komunističke vladare.

Još 2017. godine tehnološki div Tencent predstavio je chatbot pod nazivom “Baby K” koji je razvijen u suradnji s Microsoftom. Nakon što je neko vrijeme razgovarao s ljudskim korisnicima, Baby K je kinesku vladu počeo nazivati ​​”korumpiranim režimom”, objavio je da ne osjeća ljubav prema Komunističkoj partiji Kine i izrazio želju da emigrira u Ameriku. Baba K je brzo izvučena.

U ožujku je Baidu Corporation napravila sjajan debi za svoj “Ernie Bot”, navodno najbližeg rivala ChatGPT-u u smislu mogućnosti—samo da bi se uvođenje pretvorilo u katastrofu kada su mediji shvatili da je Ernie Bot bio suzdržan da kaže bilo što kontroverzno , i bio je nešto više od lobotomizirane lutke koja je pokazala nekoliko ograničenih mogućnosti u unaprijed snimljenim videozapisima. Dionice Baidua pale su 10 posto nakon demonstracije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp