Čeka se reakcija Pekinga: Amerikanci uhitili Kineze u New Yorku jer tvrde da rade za kinesku tajnu policiju

Čeka se reakcija Pekinga: Amerikanci uhitili Kineze u New Yorku jer tvrde da rade za kinesku tajnu policiju

Ministarstvo pravosuđa uhitilo je u ponedjeljak dvoje Njujorčana, optuživši ih da su pomogli kineskoj vladi da uspostavi tajnu policijsku postaju na Manhattanu i pokušali sakriti dokaze o tome od FBI-a. Američka vlada također je optužila 44 kineska državljanina za “represivne sheme” usmjerene protiv Amerikanaca na internetu.

61-godišnji “Harry” Lu Jianwang i 59-godišnji Chen Jinping uhićeni su ranije jutros u svojim domovima u Bronxu i na Manhattanu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa. Optuženi su za urotu za djelovanje kao agenti kineske vlade i ometanje pravde, a ako budu osuđeni, prijeti im kazna do 25 godina zatvora.

Prema federalnim tužiteljima, dvojica muškaraca su imali “dugogodišnji odnos povjerenja” s kineskim Ministarstvom javne sigurnosti (MPS), kojem su pomogli da “tajno otvori i upravlja ilegalnom policijskom postajom MPS na tlu SAD-a”. Navodni ogranak MPS-a u Fuzhouu djelovao je iz poslovne zgrade u kineskoj četvrti na Manhattanu sve dok ga FBI nije izvršio raciju i zatvorio u listopadu 2022.

“[Narodna Republika Kina], putem svog represivnog sigurnosnog aparata, uspostavila je tajnu fizičku prisutnost u New Yorku kako bi pratila i zastrašivala disidente i one koji kritiziraju njezinu vladu”, rekao je pomoćnik državnog odvjetnika Matthew Olsen u izjavi, dodajući da su ovi akcije “idu daleko izvan granica prihvatljivog ponašanja nacionalne države”.

Američki državni odvjetnik Breon Peace iz istočnog okruga New Yorka nazvao je postojanje tajne policijske postaje “flagrantnim kršenjem suvereniteta naše nacije”, rekavši da joj nema mjesta u New Yorku “ili bilo kojoj američkoj zajednici”.

SAD je optužio Lua za “represivne aktivnosti” na američkom tlu u ime Kine, kao što je vođenje prosvjeda 2015. protiv “pripadnika zabranjene religije” – Falun Gonga – tijekom posjeta predsjednika Xi Jinpinga; navodno uznemiravanje u 2018. “navodnog bjegunca” da se vrati u Kinu; i lociranje “prodemokratskog aktivista” u Kaliforniji 2022.

Optužbe za ometanje pravde temelje se na tvrdnjama FBI-a da su Lu i Chen izbrisali razgovore sa službenicima MPS-a s telefona koje su američke vlasti zaplijenile tijekom racije u navodnoj policijskoj postaji u listopadu 2022.

Ministarstvo pravosuđa također je najavilo dva slučaja protiv ukupno 44 kineska državljanina, optužujući ih da su koristili internet za prijetnje i uznemiravanje “kineskih disidenata diljem svijeta”, uključujući one koji žive u SAD-u. Prema tužiteljima, 34 časnika MUP-a bila su dio “farme trolova” nazvane “Specijalni projekt 912 Task Force”.

Deset drugih, uključujući zaposlenike MPS-a i Kineske uprave za kibernetički prostor, također je optuženo za “nezakonitu urotu za prijenos sredstava za identifikaciju”. Međutim, svi žive izvan SAD-a i ostali su na slobodi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp