Morgan Freeman oštro kritizira Mjesec crnačke povijesti kao ‘uvredu’

Morgan Freeman oštro kritizira Mjesec crnačke povijesti kao ‘uvredu’

Hollywoodski veteran Morgan Freeman osudio je ‘Mjesec crnačke povijesti’ u rijetkom novom intervjuu za Times. Freeman je oštro osudio ovu godišnju proslavu i izraz “Afroamerikanac” kao “uvrede” za crnce.

Svoje stavove o rasi legendarni glumac iznio je u intervjuu za Times u Londonu;“Dvije stvari koje mogu javno reći, a koje mi se ne sviđaju: Mjesec crne povijesti je uvreda”, izjavio je Freeman.“Svesti ćeš moju povijest na mjesec dana?”

Glumac “Iskupljenje iz Shawshanka” nastavio je svoje izlaganja objašnjavajući zašto na izraz “Afroamerikanac” gleda kao na “uvredu”. “Ne pristajem na taj naslov”, rekao je.

“Crnci su imali različite titule sve do N-riječi, i ne znam kako te stvari imaju takav utjecaj, ali svi koriste izraz ‘Afroamerikanac’. Što to zapravo znači?” Freeman je rekao da crnci potječu iz raznih zemalja diljem svijeta, a ne samo s afričkog kontinenta.

Rezonirao je argumentirajući svoje stavove time da se Amerikanci irskog porijekla i Amerikanci Talijana ne nazivaju Euroamerikancima. Govoreći o sadašnjem društvu, “generacijski, međutim, mislim da idemo naprijed velikim koracima.”

“Promjena je u tome što su sada svi ljudi uključeni”, izjavio je Freeman.

“Svatko. LGBTQI+, Azijati, crnci, bijelci, međurasni brakovi, međurasni odnosi. Svi su zastupljeni. Sada ih sve vidite na ekranu i to je veliki skok.”

Freeman je dao slične komentare o Mjesecu crnačke povijesti u klasičnom intervjuu “60 minuta” iz 2005. godine. Voditelj Mike Wallace pitao je Freemana o njegovim razmišljanjima o Mjesecu crnačke povijesti. Freeman je brzo uzvratio: “Smiješno.”

85-godišnji holivudski glumac upitao je: “Hoćeš li moju povijest prebaciti na mjesec dana?” Freeman se zapitao zašto ne postoji Mjesec bijele povijesti ili Mjesec židovske povijesti. Zatim je upitao Wallacea želi li to kao posebne mjesece. “Ne, ne”, odgovorio je Wallace. Freeman je dobacio: “Ni ja. Ne želim Mjesec crnačke povijesti. Crnačka povijest je američka povijest.”

Wallace je tada rekao: “Kako ćemo se riješiti rasizma dok…?” Frustrirani Freeman je uzvratio, rekavši: “Prestani pričati o tome. Prestat ću te zvati bijelcem, objasnio je. I zamolit ću te da me prestaneš zvati crncem. Znam te kao Mikea Wallacea. Znate me kao Morgana Freemana. Nećete valjda reći: ‘Znam tog bijelca koji se zove Mike Wallace.’ Čuješ što govorim?”

Freeman se nikada nije sramio raspravljati o rasi i uvijek je spreman dati svoje iskreno mišljenje o vrućoj temi. Godine 2014. Freeman je ušutkao voditelja CNN-a Dona Lemona koji je izazivao razdor u vezi s pitanjem o rasi.

Lemon je pitao Freemana: “Mislite li da rasa danas igra ulogu u raspodjeli bogatstva?” Freeman je uzvratio: “Ne, ne znam. Ti i ja, mi smo dokaz. Zašto bi utrka imala ikakve veze s tim? Odlučite se o tome što želite učiniti i krenite prema tome”, savjetovao je Freeman.

“To mi je poput religije, dobar je izgovor da ne stignem tamo.”

Lemon je tvrdio da je “umoran” od toga da svaki dan mora govoriti o rasi “jer je to u ciklusu vijesti”. Freeman je odgovorio: “Ako govorite o tome, to postoji. Ali ovdje je problem napraviti veći problem nego što bi trebao biti.”

Izvor: CNN, YouTube, Twitter, Slay News

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp