Predsjednik Brazila Lula u posjetu Kini: SAD moraju prestati poticati rat u Ukrajini

Predsjednik Brazila Lula u posjetu Kini: SAD moraju prestati poticati rat u Ukrajini

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je SAD da “prestanu poticati rat” i zamolio EU da pojača svoje napore za mirno rješavanje sukoba u Ukrajini, piše brusseltimes.com. 

Lula kritizira politiku SAD-a i Europe prema ratu u Ukrajini

“Sjedinjene Države moraju prestati poticati rat i početi govoriti o miru, Europska unija mora početi govoriti o miru”, rekao je Lula novinarima u Pekingu nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Lula je također izrazio nadu da će međunarodna zajednica uspjeti “uvjeriti” ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog da je “mir u interesu cijelog svijeta”.

Ovo nije prvi put da je Lula otvoreno kritizirao politiku SAD-a i EU prema Ukrajini. Prošlog svibnja, 77-godišnjak je razbjesnio zapadne čelnike kada je sugerirao da su i SAD i EU “suučesnici” u poticanju sukoba i ustvrdio da je Zelensky “jednako odgovoran kao Putin za rat”.

Zajednička izjava Xija i Lule

Uz vlastite komentare novinarima, Lula je objavio zajedničku izjavu sa Xijem u kojoj je pozvao najbogatije nacije svijeta da održe svoje obećanje da će osigurati 100 milijardi dolara godišnje siromašnijim zemljama za pomoć u borbi protiv učinaka klimatskih promjena.

“I dalje smo vrlo zabrinuti da financiranje klimatskih promjena iz razvijenih zemalja još uvijek nije dovoljno za obvezu od 100 milijardi dolara godišnje, kao što je to slučaj svake godine od postavljanja cilja 2009. godine”, stoji u priopćenju. “Pozivamo razvijene zemlje da ispoštuju svoje neispunjene obveze u financiranju klimatskih promjena.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp