Režimski “stručnjaci” upozoravaju da nam stiže nova “pandemija”

Režimski “stručnjaci” upozoravaju da nam stiže nova “pandemija”

Više od tri godine nakon što se pojavila ‘pandemija covida’, vrhunski naučnici upozoravaju da Velika Britanija nije ništa bolje pripremljena nego što je bila 2020.

Takozvani stručnjaci tvrde da je nova epidemija razmjera Covida-19 neizbježna jer se smanjuju javne usluge, ali i ključna istraživanja.

Kažu da deinvestiranje u usluge praćenja infekcija, demontaža ključne infrastrukture i stanje NHS znače da zemlja „gubi tlo pod nogama“.

MSN izvještava: Upozorenje dolazi nakon što su virolozi rekli Independentu da bi nova varijanta Covida-19 iza porasta od 10.000 novih slučajeva Covida dnevno u Indiji mogla postati agresivnija i mogla postati dominantan soj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Varijanta, prvi put identificirana u siječnju i poznata kao Arcturus, pronađena je u 22 zemlje, uključujući UK i SAD, i potaknula je Indiju da nastavi s proizvodnjom cjepiva.

Sir John Bell, vodeći imunolog i član britanske radne skupine za cjepivo protiv Covida tijekom pandemije, rekao je da je bilo previše lako odbaciti Covid-19 kao “generacijsku krizu”.

Pišući za The Independent, upozorio je da je “pitanje kada će, a ne hoće li izbiti nova pandemija”, dodajući da nacija treba usvojiti “uvijek spreman” pristup koji uključuje izgradnju otpornijeg zdravstvenog sustava, provedbu boljeg nadzora, i identificiranje budućih prijetnji.

“Unatoč svemu što smo naučili, nismo spremni za sljedeću pandemiju”, napisao je. “Sljedeća pandemija mogla bi biti još razornija od prethodne. Moramo biti stalno na oprezu za sljedeću veliku zdravstvenu krizu – ako sada ne djelujemo, neće nam biti oprošteno.”


Osvrnuo se na modeliranje koje sugerira da postoji 38 posto šanse da se tijekom našeg života dogodi još jedna pandemija, koja bi imala “potencijal izazvati još veće uništenje”.

Profesorica Teresa Lambe, jedna od glavnih istraživača koji vode program Oxford-AstraZeneca, rekla je da Velika Britanija nije poslušala mnoge “teško naučene lekcije” iz Covida. Upozorila je da će javnost biti “glineni golubovi” u novoj pandemiji ako ne bude daljnjih napora vlade da ulaže u pripreme.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp