Židovski ekstremisti i policija tjednima provode nasilje nad Kršćanima u Jeruzalemu

Židovski ekstremisti i policija tjednima provode nasilje nad Kršćanima u Jeruzalemu

Papinska dobrotvorna organizacija Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) osudila je nagli porast protukršćanskih incidenata u Svetoj zemlji (Izrael), uključujući “napade na sveta mjesta, škole, pa čak i pogrebne procesije”.

U svojoj e-poruci od 14. travnja, grupa se pozvala na nedavnu zajedničku izjavu patrijarha i poglavara crkava u Jeruzalemu osuđujući rastuće nasilje nad kršćanima u Jeruzalemu i drugdje u Svetoj zemlji.

“Tijekom prošle godine neke naše crkve, pogrebne povorke i mjesta javnog okupljanja postale su mete napada; neka naša svetišta i groblja su oskvrnjena; a neke od naših drevnih liturgija, poput liturgije na Cvjetnicu i obreda Svetog ognja, zatvorene su za tisuće vjernika”, stoji u zajedničkoj izjavi.

“To je unatoč našim sporazumima o suradnji s vlastima i udovoljavanju svim razumnim zahtjevima koje oni mogu postaviti”, dodaje se.

U svojoj poruci, ACN napominje da su prije nego što je država Izrael osnovana 1948. godine, “kršćani činili 18 posto stanovništva Zapadne obale – ta brojka je sada manja od 1 posto”.

Kršćani su emigrirali iz raznih razloga, tvrdi skupina, uključujući “zabrinutost oko diskriminacije pri zapošljavanju, militantnih skupina i ograničenja kretanja uzrokovanih barijerom na Zapadnoj obali koja dovodi do velikih gospodarskih problema”.

The Times of Israel na sličan je način osudio rastuće protukršćansko nasilje u Svetoj zemlji, okrivljujući dio agresije “židovske ekstremiste”.

Jeruzalemski kršćanski čelnici “govore o sve goroj atmosferi uznemiravanja, apatiji od strane vlasti i rastućem strahu da bi se incidenti pljuvanja i vandalizma mogli pretvoriti u nešto mnogo mračnije”, pišu novine.

Otac Francesco Paton, kustod Svete Zemlje, naveo je sedam protukršćanskih incidenata koji su se dogodili posljednjih tjedana, rekavši da “nije slučajnost da se ti ozbiljni incidenti događaju upravo sada”.

“Užasnuti smo i povrijeđeni brojnim incidentima nasilja i mržnje koji su se nedavno dogodili protiv katoličke zajednice u Izraelu”, rekao je svećenik.

“Očekujemo i zahtijevamo da izraelska vlada i agencije za provođenje zakona djeluju odlučno kako bi zaustavili ove ozbiljne incidente”, rekao je.

Grčka pravoslavna crkva navela je u vlastitom priopćenju da su teroristički napadi radikalnih izraelskih skupina, usmjereni na crkve, groblja i kršćanska imanja, “postali gotovo svakodnevna pojava koja se očito povećava tijekom kršćanskih blagdana”.

Ti su napadi uključivali skrnavljenje grobova na protestantskom groblju na brdu Sion, vandalizam u centru zajednice Ma’alot u sjevernom gradu Ma’alot-Tarshiha i uništavanje zgrada Jeruzalemske zajednice Jeruzalema, s grafitima koji obećavaju “osvetu, ” “smrt kršćanima”, “smrt Arapima i poganima” i “smrt Armencima”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp