Kina je uspješno testirala artiljeriju vođenu umjetnom inteligencijom

Kina je uspješno testirala artiljeriju vođenu umjetnom inteligencijom

Čak i moderna dalekometna artiljerija još uvijek ima prilično visoku nepreciznost pri pogađanju ciljeva. Uz pomoć umjetne inteligencije, kineska vojska uspjela je značajno povećati točnost. To donosi prednosti – također u slučaju potencijalnog napada na Tajvan.

Rat u Ukrajini pokazuje da topništvo još uvijek ima vrlo važnu ulogu u modernom ratovanju. Ali problem s tim je nepreciznost ovih oružanih sustava, što povećava potrošnju granata (a time i napor održavanja), a također uzrokuje golemu kolateralnu štetu. Za kinesku Narodnooslobodilačku vojsku koja se priprema za moguću invaziju na Tajvan, sve veća točnost ciljanja za veću učinkovitost još je važnija.

Međutim, zahvaljujući korištenju umjetne inteligencije (AI), to bi sada moglo biti moguće s topništvom dugog dometa, tvrde znanstvenici koji rade za kinesku vojsku. Zato što su testovi provedeni u srpnju 2022. godine, pogodili ciljeve veličine čovjeka na udaljenosti do 16 kilometara. Tolerancije pogreške do 100 metara na ovoj udaljenosti su uobičajene. Jer, slično kao i kod snajpera, vjetar, temperatura i drugi čimbenici igraju važnu ulogu u pogledu točnosti. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, takvi se izračuni mogu provesti mnogo brže.

S obzirom da su topnička granata jeftinija i brža za proizvodnju od raketa, za vojsku je još važnije povećati točnost topničkih sustava. To znači da se neprijateljske pozicije također mogu eliminirati brže i ciljanije, što je ogromna prednost na bojnom polju. Pogotovo ako još uvijek možete postići visoku razinu točnosti na udaljenosti većoj od 50 kilometara. Uostalom, američka haubica M1299, primjerice, može pogoditi ciljeve udaljene i do 70 kilometara.

Međutim, to također pokazuje da će umjetna inteligencija u budućnosti igrati sve važniju ulogu u ratovanju. Kineska vojska već sve više koristi AI dronove i očito će proširiti cijelu stvar. No, postavlja se pitanje hoće li se cijela stvar na kraju pretvoriti u fijasko i napad umjetne inteligencije izazvati sljedeći svjetski rat.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp