Rijetka hibridna pomrčina sunca trebala bi danas zamračiti nebo

Rijetka hibridna pomrčina sunca trebala bi danas zamračiti nebo

Rijedak događaj dogodit će se ovog četvrtka, 20. travnja: Naime, hibridna pomrčina Sunca zamračit će nebo u nekim dijelovima svijeta i to u rijetkom slučaju.

U sljedećim redovima reći ćemo vam mnogo više o ovom kozmičkom događaju.

Kako javlja timeanddate.com , pomrčina će započeti u 21:34 ET 19. travnja i završiti oko 5 sati kasnije, u 2:59 ujutro.

Hibridna pomrčina , također poznata kao prstenasta-potpuna pomrčina ili “izlomljena” prstenasta pomrčina, mješavina je dvije druge vrste pomrčine: prstenaste pomrčine i potpune pomrčine.

Što je pomrčina Sunca?

Pomrčine Sunca nastaju kada Mjesec prolazi između Zemlje i Sunca, blokirajući Mjesečevu svjetlost i bacajući njegovu sjenu na Zemlju. Potpuna pomrčina je ono što se događa kada Mjesec savršeno prekrije Sunce, ostavljajući samo vitice Sunčeve korone vidljive oko rubova crnog diska.

Što je prstenasta pomrčina?

Prstenasta pomrčina je slična, ali se događa kada je Mjesec nešto manji na nebu jer je udaljeniji od Zemlje, ostavljajući više Sunca vidljivim po obodu u “vatrenom prstenu”.

Što je hibridna pomrčina Sunca?
hibridna pomrčina Sunca

Hibridna pomrčina Sunca rijetka je kombinacija to dvoje, javlja se u samo 3,1 posto pomrčina Sunca u 21. stoljeću, a možete vidjeti prijelaz između ta dva tipa tijekom pomrčine. Podaci NASA-e pokazuju da je u 5000 godina između 2000. pr. C. i 3000 d. C., samo 4,8% pomrčina Sunca bile su ili će biti hibridne pomrčine.

One su rijetke zbog kuta Mjesečeve sjene na Zemljinoj zakrivljenoj površini i zbog toga što, kada je Mjesec najudaljeniji od Zemlje, pomrčina može izgledati prstenasta na nekim točkama na njegovoj putanji, a na drugim potpuna. Područje potpune pomrčine događa se na sredini putanje sjene, jer je to područje Zemljine površine nešto bliže Mjesecu.

[resize output image]

U pomrčini u četvrtak, dijelovi njezine putanje blizu izlaska i zalaska sunca izgledat će prstenasto, počevši iznad Indijskog oceana, prelazeći u potpunu pomrčinu iznad oceana i pojavljujući se kao potpuna pomrčina iznad Zapadne Australije, prije nego što se ponovno pojave prstenasto. iznad Južnog Pacifika.

Ukupna faza: Bit će cijenjena iz tankog pojasa površine debljine 40 kilometara, koji uključuje zapadni poluotok Australije, Istočni Timor i neke otoke Indonezije i Mikronezije.


Prstenasta faza: Vidjet će se u cijeloj provinciji Papua (Indonezija) i zapadnoj Australiji. Djelomična faza: istočna Australija, sjeverni Novi Zeland i veći dio zemalja jugoistočne Azije.

Promatrače neba pozivamo da uvijek nose odgovarajuću zaštitu za oči kada promatraju pomrčinu, inače riskiraju oštećenje očiju. Za one koji nisu na putu pomrčine, Gravity Discovery Center & Observatory, blizu Pertha, Australija, ponudit će prijenos pomrčine uživo na YouTubeu s početkom u 22:00 ET 19. travnja.

Prijenos uživo

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp