Crvena ili plava pilula – odlučite sami koju ćete uzeti

Crvena ili plava pilula – odlučite sami koju ćete uzeti

Jeste li se ikada zapitali zašto nije došlo do neovisnosti Hrvatske prije 1990. godine, s obzirom da je Tito umro sredinom 1980. godine? Zašto je prošlo skoro deset godina prije pokretanja postupka odvajanja iz Jugoslavije, naročito imajući na umu Hrvatsko proljeće od 1971. godine? 
 
 
Obratite pozornost na nešto što vam može promaknuti: u gornjem članku spominje se period ranih ‘70-tih te nakon ‘90. Ali, što se događalo u ‘80-tim godinama? Zašto se o tome nigdje ne govori? Tko je odlučivao o sudbini Hrvatske u Jugoslaviji ‘80-tih godina? Zašto se, i po čijem nalogu, čekalo skoro 10 godina s obzirom da je Hrvatsko proljeće još uvijek bilo vrlo svježe? 
 
Danas objavljujemo prvi dokument od 19. ožujka 1984. godine, Washington, Bijela kuća, potpisnik dokumenta jest Ronald Reagan, tadašnji američki Predsjednik.
Radi se o dokumentu koji je bio klasificiran kao “tajni i povjerljiv” koji status je izgubio i može ga se naći internetu, link priložen, pogledajte dokument br. NSDD 133. Ustvari, pogledajte što više dokumenata, svašta nešto ćete naći.
 
 
Da li je Jugoslavija u vrijeme Reagana trebala biti ono što je Ukrajina danas? Vidite, 1983. godine Sovjetski Savez je imao masu nuklerki okrenutih prema SAD-u i na Kubi. Reagan se spremao za ‘Rat zvijezda’, a ujedno naoružavao Jugoslaviju.
 
 
Prosudite sami, mi samo dijelimo službeni dokument, ovo isječak iz tog dokumenta, na linku vam je cijeli, a ispod ove objave objavljujemo isti sa prijevodom. Stranica 2. st. 3, te strana 3. st. 1.:
 
Odlučio sam da će se, provodeći našu davno uspostavljenu politiku potpore neovisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i nacionalnom jedinstvu Jugoslavije, poduzeti sljedeće mjere: (…) 
 
SAD će nastojati, u skladu s našom uspostavljenom politikom prijenosa oružja prema Jugoslaviji i u skladu s politikama uspostavljenim u NSDD-5, olakšati vojnu suradnju s tom zemljom. Poticat ćemo prodaju oružja i opreme potrebne za njihove legitimne obrambene potrebe od slučaja do slučaja, podložno odgovarajućim tehnološkim zaštitnim mjerama i financijskim aranžmanima. SAD će poticati zapadnoeuropske saveznike da slijede sličnu politiku. “
 
Dobro pročitajte što Reagan govori: “Ja sam odlučio da Jugoslavija mora biti neovisna, teritorijalno cjelovita i nacionalno jedinstvena, jer nama to tako odgovara!”
 
Cijeli dokument je još interesantniji, a ovo je samo prvi od onih koji su deklasificirani, a mi smo ih našli.
 
Na telegram kanalu Inicijative Vlast Pripada Narodu možete  pronaći prijevod cijelog dokumenta. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp