Elon Musk je zaprijetio da će tužiti Microsoft

Elon Musk je zaprijetio da će tužiti Microsoft

Elon Musk je dao naslutiti da namjerava tužiti Microsoft za “ilegalno korištenje” podataka Twittera. Softverski div nedavno je najavio planove za uklanjanje Twittera iz svog korporativnog programa oglašavanja.

U ažuriranju svoje stranice za društveni angažman na više platformi, Microsoft je objavio da od 25. travnja njegova reklamna platforma Smart Campaigns više neće podržavati Twitter i da oglašivači više neće moći pristupiti svojim Twitter računima putem Microsoftovog alata za upravljanje društvenim mrežama .

U međuvremenu, druge stranice društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i LinkedIn i dalje će biti dostupne, dodala je tvrtka.

Musk je u srijedu odgovorio na vijest u kratkom tweetu navodeći: “Oni [Microsoft] su ilegalno trenirali koristeći podatke s Twittera. Vrijeme je za tužbu.” Milijarder je očito mislio na Microsoftovo korištenje Twitter API-ja (sučelja za programiranje aplikacija) za obuku AI programa, vjerojatno uključujući OpenAI ChatGPT koji kontrolira Microsoft.

Microsoft je također navodno odbio platiti za Twitter API, koji od veljače dolazi s mjesečnom naknadom za pristup, s osnovnim planom koji košta 100 dolara mjesečno, dok poslovne pretplate dolaze u slojevima. Prema prošlomjesečnom izvješću časopisa Wired, Twitter želi naplaćivati ​​velikim tvrtkama od 42.000 dolara do čak 210.000 dolara mjesečno za API pristup.

Prema Twitteru, njegov API pruža “široki pristup javnim podacima Twittera koje su korisnici odlučili podijeliti sa svijetom”, kao i privatnim informacijama, kao što su izravne poruke, kojima su ljudi ovlastili programere za pristup.

Jedan je korisnik odgovorio na Muskovu izjavu sugerirajući da bi ograničavanje upotrebe Twitterovog API-ja potencijalno moglo smanjiti promet na web stranici društvenih medija. Milijarder je odgovorio rekavši da je “otvoren za ideje”, ali je naglasio da “otkidanje baze podataka na Twitteru, demonetizacija (uklanjanje oglasa) i zatim prodaja naših podataka drugima nije rješenje za sve”.

Musk je prošle godine kupio Twitter za 44 milijarde dolara i od tada je donio niz promjena u tvrtku, uključujući otpuštanje oko 80 posto osoblja. Milijarder je nastojao pretvoriti platformu društvenih medija u profitabilno poduzeće, iako je do sada gubila vrijednost. U intervjuu s Tuckerom Carlsonom ovog tjedna, Musk je izjavio da Twitter sada vrijedi oko pola onoga što je platio za tvrtku prošle godine, rekavši “Mora da sam genij”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp